Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden

12 juni 2013 door Jannes Wiersema

Aan de zuidwestflank van een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden staat een in kracht toenemende zuidwestelijke stroming. Een inactief warmtefront (goed zichtbaar in de dauwpunten) ligt om 06 UTC boven het uiterste noordoosten van het land en beweegt verder noordoostwaarts. In de tweede helft van de ochtend en in de middag passeert een weinig actieve occlusie van zuidwest naar noordoost ons land. Vanavond volgt een volgend warmtefront op nadering van een lagedrukgebied dat donderdag via de Britse Eilanden de noordelijke Noordzee op trekt. Het bijbehorende koufront trekt morgenochtend van west naar oost over het land en verlaat halverwege de middag het zuidoosten van het land. Op hoogte zorgt golfvorming in de middag en avond voor activering van het front boven het zuidoosten van het land. Op de Noordzee beweegt aan de zuidflank van het wegtrekkende laag een vrij scherpe trog oostwaarts. De bijbehorende back-bent occlusie schampt later in de middag en avond het noordwesten van het land.

Vandaag zijn er wolkenvelden waar de zon maar af en toe door heen komt. Vooral in de middag kan er soms wat lichte regen vallen, maar veel stelt dit niet voor. De middagtemperatuur ligt tussen de 19 graden aan zee en 23 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De zuid- tot zuidwestenwind is overwegend matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordwestelijk kustgebied is de wind mogelijk even krachtig. Later in de middag en avond neemt de wind weer in kracht af.

Komende nacht is er veel bewolking. Vooral in het westen, midden en noorden van het land zijn er perioden met regen of motregen. Het wordt vannacht met een minimumtemperatuur rond 17 graden niet koud. De zuidelijke wind is overwegend matig.

Morgenochtend is het bewolkt en er valt af en toe regen. Geleidelijk wordt het van het westen uit droger en kan de zon af en toe gaan schijnen. Later in de middag neemt de bewolking opnieuw toe en in de avond gaat het in het zuidoosten en oosten van het land opnieuw regenen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden in het noordwesten tot plaatselijk 22 graden in het oosten van het land. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en wordt boven land matig tot vrij krachtig en langs de kust krachtig tot hard. Vooral in de middag zijn er flinke windvlagen. (Bron: KNMI)

Vrijdag passeert er een trekrug, waarna er zaterdag een actief lagedrukgebied via de Noordzee oostwaarts trekt. Zondag volgt er weer stabilisatie a.g.v. een opbouwende rug. Vanaf maandag wordt de situatie onzeker. Er is een scenario waarin er zich net ten zuidwesten van de Britse Eilanden een hoogtelaag afsnoert of een hoogtetrog gaat vormen boven de Golf van Biskaje. Bij dit scenario wordt er aan de oostflank van dit systeem met een zuidelijke stroming (zeer) warme lucht vanuit Zuid-Europa via Frankrijk naar onze omgeving wordt opgestuwd. Later volgende week loopt de hoogtetrog door naar het oosten, waarna de (zeer) warme lucht waarschijnlijk weer verdreven wordt. In andere scenario’s komt deze afsnoering van het hoogtelaag/hoogte trog boven de Golf van Biskaje niet tot stand of ontstaat er slechts een trog die vrij snel weer door trekt naar het oosten. Van opstuw van warmte vanuit Zuid-Europa is voor onze omgeving dan geen sprake.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met enkele buien, maar ook enkele zonnige momenten. Tot en met zondag ligt de middagtemperatuur met een graad of 19 graden rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Na het weekeinde is de verwachting onzeker, zowel iets koeler weer als (veel) warmer weer behoort tot de mogelijkheden.

het weer

Tot en met zaterdag is de onzekerheid in het EPS-ensemble klein te noemen, gezien de kleine spreiding in de temperatuurpluim. Op zondag zien we de spreiding al wat groter worden a.g.v. de geleidelijk toenemende verschillen in de stromingspatronen. Voor na het weekeinde is het aandeel warme oplossingen t.o.v. de voorgaande runs duidelijk toegenomen. Op maandag laat een meerderheid van de EPS-leden nu een warme tot zomerse dag zien met temperaturen van 22-26 graden. Op dinsdag wordt de spreiding in de pluim zeer groot met zowel iets koelere als nog warmere oplossingen. Op dinsdag, woensdag en donderdag zien we zelfs een aantal zeer warme leden (ca. 10%) met maximumtemperaturen van rond de 30 graden of zelfs iets daarboven. Een vrij grote meerderheid kiest in de loop van de week echter toch weer voor een licht wisselvallig weertype met temperaturen van rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. De neerslagkans ligt gedurende deze periode rond 60%, waarbij er in het geval van zomerse of tropische temperaturen kans is op stevig onweer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn