Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden.

04 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een occlusie boven het westen trekt langzaam oostwaarts en verlaat vanochtend het noordoosten. Een warmtefront schampt vanmiddag het noordwesten en trekt richting de Duitse bocht. Een zwak koufront bereikt vrijdagnacht het westen en verlaat vrijdagmiddag het zuidoosten van het land. De aangevoerde lucht is tamelijk vochtig. In de loop van de periode bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden en vrijdagavond vormt zich een apart centrum boven de centrale Noordzee.

Momenteel is het op veel plaatsen bewolkt. In het zuidwesten van het land drijven opklaringen het land binnen. In de loop van de dag komen ook elders in het land opklaringen voor. De middagtemperaturen lopen uiteen van circa 18 graden aan zee tot 23 a 24 graden landinwaarts. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, aan de kust naar vrij krachtig.

NEERSLAG:

Zowel bij het koufront als het warmtefront berekenen de modellen zeer kleine hoeveelheden neerslag (motregen) Dit is alleen mogelijk door wat coalescentie in de onderste 5000 vt.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden en het is overwegend droog. Tijdens opklaringen is de vorming van mist mogelijk. De matige zuidwestenwind draait naar een meer westelijke richting en de temperatuur daalt naar een graad of 15.

ZICHT:

Komende nacht boven land opnieuw nevel, lokaal mist. Boven zee blijft voortdurend de kans op mist bestaan tot aan de koufrontpassage, dauwpunten liggen dichtbij de zeewatertemperaturen van ca. 13 C. Opvallend is dat zowel Hirlam als Harmonie zelfs weer achter het koufront nog een mistsignaal berekenen boven de Noordzee.

Vrijdag overdag trekt de bewolking naar het oosten weg en komt de zon regelmatig tevoorschijn. De temperatuur loopt op naar 18 graden aan zee tot 23 graden verder landinwaarts. De wind draait naar een noord- noordwestelijke richting en wordt zwak tot matig. (Bron:KNMI)

Bij aanvang van de periode is er in de bovenlucht een zonale westelijke stroming die diffluent van karakter is boven onze omgeving. In de loop van de aandachtsperiode bouwt een bovenlucht rug op boven het westelijk deel van Europa, met de rug-as ongeveer langs de 0-meridiaan. Deze hoogterug handhaaft zich gedurende de rest van de periode maar beweegt niet meer westwaarts zoals in eerdere runs. De hoogterug vlakt wel geleidelijk af en wordt doorstroomder. Aan de grond bouwt een hoog zich op boven de Britse Eilanden-Noordzee. Hierdoor wordt de grondstroming oostelijk en dit zorgt voor rustig en vrij warm zomerweer. Vanaf volgende week woensdag/donderdag zien we ook het grondhoog zich wat nog steeds wat terugtrekken richting de UK, hierdoor krijgt de stroming nog steeds een noordcomponent als is deze zwakker dan in eerdere runs.

Vooruitzichten

Rustig, droog en zonnig zomerweer met maxima van 20 tot 25 graden.

het weer

donderdag 11 juli tot en met donderdag 18 juli

Grote kans (ca 70%) op aanhoudend rustig weer, met wel een daling van de temperatuur naar waarden rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn