Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en af en toe een bui

29 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een vore van de Kop van Noord-Holland naar de Achterhoek verandert nauwelijks van plaats, maar krijgt langzaam wel een meer Z-N oriƫntatie. Noord van de vore is de stroming noordoostelijk, zuid ervan westelijk. Een eerste occlusie ligt vrijwel stationair boven de zuidelijke helft van het land. Een tweede occlusie boven het noordoosten trekt geleidelijk zuidwestwaarts. De tweede occlusie behoort bij een retrograad bewegend lagedrukgebied boven Duitsland. Een ander lagedrukgebied nabij Bretagne trekt in de richting van het noordoosten van Frankrijk en smelt met het eerste genoemd laag samen tot een vlak laag, dat naar het zuidoosten wegtrekt. Hierdoor kantelt ook de duo-occlusie en deze trekt komende nacht westwaarts over het land.

Het is bewolkt en er valt van tijd tot tijd regen. In de noordelijke helft van het land is later ook de zon af en toe te zien, maar hier kunnen vooral in de middag enkele buien tot ontwikkeling komen, met een kans op onweer. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het zuiden van het land tot 17 graden in het noorden. De tweedeling in de wind blijft bestaan, in het noorden komt deze uit het noordoosten, in het zuiden uit het zuidwesten.

NEERSLAG:

De buienlijn over het zuiden neemt kan in de ochtend weer wat actiever worden. Occlusies en hun neerslag smelten samen en trekken verder naar het zuiden. Daar achter buien, waarbij onweer kan voorkomen. Indecs gaat omhoog naar 80% in Twente. Ook Harmonie geeft in dat gebied een signaal. Ziet er nog niet wild genoeg uit voor code geel. Neerslag komende nacht gaat ook met ST gepaard. Morgen overdag oplopende basis

Komende nacht is het bewolkt en nevelig en trekt er een regengebied van oost naar west over het land. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. In het westen en noorden van het land is de wind zwak tot matig uit noordelijke richting terwijl deze in het zuidoosten van het land zuidwest is.

Morgenochtend begint grijs en nevelig. In de loop van de dag zal de bewolking gaan breken en komt de zon af en toe tevoorschijn. In de middag kan er in het oosten lokaal een bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 en 20 graden. De wind is zwak uit noordwestelijke richtingen. (Bron: KNMI)

Het 500 hPa laag boven het midden van Europa trekt langzaam iets naar het oosten. Bij IJsland ontwikkelt zich een nieuwe 500 hPa trog, die uitdiept en zuidwest van IJsland blijft liggen. Tussen deze twee systemen ontstaat in het weekeinde een zwakke 500 hPa rug, die de hele periode min of meer in stand blijft. Wel ontstaat op de oostflank van deze rug een afgesnoerd laag dat dinsdag en woensdag over Scandinaviƫ naar Duitsland trekt. Overeenkomstig deze ontwikkeling in de bovenlucht zien we een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland ontstaan. Een uitloper van dit hoog trekt in het begin van volgende week naar Noord-Scandinaviƫ. Hierdoor ontstaat boven de Britse eilanden een rugas. Ons land blijft aan de oostzijde van deze as, waardoor we nog steeds in een noordelijke stroming blijven met aanvoer van koele maritieme lucht.

Vooruitzichten

Bewolkt, ook af en toe zon en op de meeste dagen droog. Alleen vrijdag in het zuidoosten mogelijk nog regen. Middagtemperatuur dalend naar waarden rond de 16 graden.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn