Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en af en toe lichte regen.

26 november 2013 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een stationair hoog ten zuiden van Ierland heeft een uitloper boven onze omgeving. Er staat een noordwestelijke stroming van polaire lucht. In de noordwestelijke stroming trekken diverse warmtefronten vertragend zuidoostwaarts. De barokliene zone wordt hierdoor steeds breder en de thermische gradiƫnt neemt toe. De uiteindelijke achterste begrenzing van de gradiƫnt welke het grondwarmtefront markeert, bereikt woensdagochtend het noordwesten van de FIR, bereikt rond 12 UTC het noorden en ligt aan het einde van de aandachtsperiode boven het zuidoosten van het land. Naarmate we dieper in de frontale zone komen wordt de aangevoerde lucht steeds vochtiger.

Er zijn wolkenvelden en vooral in de westelijke helft valt af en toe wat lichte (mot)regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8 graden vlak aan zee tot 4 graden in het oosten. Er staat weinig wind, aan de westkust is de wind matig uit een noordelijke richting.

Komende nacht overheerst de bewolking en valt er af en toe wat lichte regen, bovendien is het nevelig met in het oosten kans op mist. De minima liggen in het oosten rond het vriespunt en in het westen omstreeks 5 graden. Overdag komt in het weerbeeld weinig verandering en wordt het een graad of 9. De westenwind is meest matig en aan de kust vrij krachtig.(Bron: KNMI)

Er is ten westen van het aandachtsgebied voortdurend sprake van hogedruk ter hoogte van de 50 N. Daardoor heeft het aandachtsgebied overwegend te maken met een noordwestelijke stroming. In deze stroming trekt op vrijdag en zaterdag een actievere storing van IJsland naar Denemarken. Volgende week trekken ook in de (noord)westelijke stroming diverse fronten over het aandachtsgebied. In de bovenlucht domineert een groot deel van de tijd een hoogterug ten westen van het aandachtsgebied. De eerdergenoemde storing komt ook in de bovenlucht tot uiting als een afsnoerende hoogtetrog, welke zich via een anticyclonale trekbeweging langs de genoemde hoogterug een afsnoering krijgt in het Middellandsezeegebied.

Vooruitzichten

In het algemeen veel bewolking en af en toe regen.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 03 december tot en met dinsdag 10 december

Grote kans op wisselvallig herfstweer met temperaturen rond normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385443909779

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn