Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en droog, vanmiddag af en toe regen.

29 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een lagedrukgebied ligt om 06 UTC boven de Shetland Eilanden en vanmiddag en vanavond Scandinavie in. In een brede warme sector wordt momenteel maritiem tropische lucht aangevoerd. Het noordoost-zuidwest georienteerde koufront (katafront-type) van de genoemde depressie ligt vanmiddag rond 12 UTC over het noordwesten en verlaat in de nacht naar vrijdag het zuidoosten van ons land. Zwakke golfvorming in het front kan ervoor zorgen dat het zuidoosten van het land tot vrijdag in de ochtend onder de invloedssfeer van het front blijft liggen. Vrijdag overdag bevinden we ons we in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht.

Kaart verwachtingen vandaag dag

In de ochtend wordt de bewolking in het westen en noorden dikker en gaat het regenen. In het zuidoosten van het land schijnt eerst nog geruime tijd de zon. De zone met wat buiige regen trekt langzaam zuidoostwaarts en bereikt het zuidoosten pas in de avond. In de middag wordt het in het noordwesten en noorden dan weer droog, maar blijft er wel vrij veel bewolking aanwezig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 18°C aan zee tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De zuidwestenwind blijft matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, in het Waddengebied westelijk en mogelijk hard. In de loop van de middag en avond neemt de wind geleidelijk in kracht af.

Neerslag:

Modellen lopen weinig uiteen. Alle geven in de loop van de ochtend al de eerste lichte regen. Vanmiddag de echte frontale neerslag, mogelijk soms wat buiig van karakter en tot vrijdag in de ochtend boven het uiterste zuidoosten. Vrijdag overdag lokaal buien, in de avond vooral boven de Noordzee en langs de kust.

In de nacht naar vrijdag zijn er wolkenvelden en valt er met name in het zuidoosten af en toe regen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust af en toe krachtig.

Vrijdag overdag is er eerst vrij veel bewolking en hier en daar is een bui mogelijk. In de middag breekt vanuit het westen de zon steeds meer door. De middagtemperatuur wordt ongeveer 18°C. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Een lagedrukgebied boven het noorden van Scandinavie trekt in het weekeinde noordoostwaarts en vult geleidelijk op. In het weekeinde bevinden we ons in wat koelere polaire lucht. Een hoogtelaagje beweegt tezamen met een vlak grondlaag vanaf Engeland via onze omgeving oostwaarts om na het weekeinde richting Zuidoost-Europa af te buigen. Zondag zien we boven de Britse Eilanden en de Noorse Zee de opbouw van een rug, die zich na het weekeinde doorontwikkelt tot een krachtig hoog boven Scandinavie halverwege de week. Het centrum van dit hoog verplaatst zich in de tweede helft van volgende week richting het noorden van Rusland maar wordt van het zuidwesten uit opnieuw versterkt doordat het Azorenhoog zich via onze omgeving richting Scandinavie verplaatst. In het zeegebied zuid van IJsland bevindt zich continu een omvangrijk sturend lagedrukgebied welke af en toe een randstoring over de Britse Eilanden noordwaarts laat bewegen.

Vooruitzichten

In het weekeinde wisselend bewolkt en af en toe regen of buien. Maximumtemperaturen rond 17 graden. Na het weekeinde meer zon, droger en weer iets hogere maxima.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 06 oktober tot en met donderdag 13 oktober

Grote kans op droog najaarsweer met geregeld zon en maxima rond of iets boven het langjarig gemiddelde.

De consistentie is tot en met halverwege volgende week opmerkelijk groot in het EPS-ensemble. Qua temperatuur zien we een duidelijke dip van vrijdag tot en met zondag, daarbij ook een ca. 60% kans op neerslag. Na het weekeinde weer een herstel van het droge weertype onder invloed van hogedruk, neerslagkans tot aan het volgende weekeinde slechts 10-20%. Het wordt na het weekeinde weliswaar weer wat warmer maar temperaturen ruim boven de 20 graden lijken met een oost- tot zuidoostenwind toch niet meer aan de orde. De maxima komt derhalve uit op waarden rond of iets boven de langjarig gemiddelden. Mistkansen zijn gezien de continentale aanvoer gering. Pas helemaal aan het einde van de 15-daagse verwachtingsperiode zien we de spreiding in de oplossingen weer toenemen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn