Friday 12 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en een enkele bui, vanmiddag ook zon.

10 augustus 2013 door Jannes Wiersema

39Een lagedrukgebied ligt vrijwel stil bij IJsland. Pas in de nacht naar zondag komt het laag in beweging en wordt dan zondagavond ten noorden van Schotland verwacht. Een bijbehorend zwak front boven het oosten verlaat spoedig ons land. Achter het front stroomt maritiem polaire lucht over ons land en laat het drukpatroon af en toe zwakke troggetjes zien. Een rug boven de Ierse zee trekt langzaam oostwaarts en passeert vannacht. Zondag overdag passeert een trog. Met name het noorden en noordoosten zijn nog gevoellig voor pittige buien,met kans op onweer.

Gisteravond waren er nog plaatselijk in Noord Groningen stevige buien actief,in de polder van Uithuizermeeden (Gr)was tegen 20:15 een wolkbreukachtige bui. Er viel daar in korte tijd heel veel regen. Ik heb van dit schrijven nog geen neerslagsommen uit dat gebied.

Wolkbreukachtige bui Uithuizermeenden Vrij10 aug 2013.

Wolkbreukachtige bui Uithuizermeenden Vrij10 aug 2013.

Vandaag zijn er wolkenvelden en in de loop van de ochtend kan er landinwaarts plaatselijk een bui tot ontwikkeling komen. Vanmiddag komt er meer ruimte voor de zon en dan is er vooral in het noorden en noordoosten nog kans op een bui. De middagtemperatuur ligt tussen de 18 graden aan zee en 22 graden landinwaarts. De wind draait overal naar een westelijke richting en is meest matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

In de nacht naar zondag zijn er enkele opklaringen en blijft het vrijwel overal droog. De temperatuur daalt naar 9 tot 14 graden en de zuidwestelijke wind wordt zwak.

Zondag overdag laat de zon zich van tijd tot tijd zien maar komen er vooral ’s middags ook enkele buien voor. De middagtemperatuur loopt op naar zo’n 20-21 graden. De west tot zuidwesten wind is matig, in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

Komende dagen licht wisselvallig,later in de week zorgt een rug van hogedruk voor verbetering en met een zuidelijke stroming ook weer voor warmer weer. Het lijkt van korte duur te zijn,want daarna komt de westelijke stroming weer terug met wisselvalligheid.

Vooruitzichten

Eerst licht wisselvallig en aan de koele kant. Later in de week afnemende neerslagkansen en waarschijnlijk (iets) hogere temperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn