Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en eerst wat motregen

03 maart 2013 door Jannes Wiersema

We staan aan het begin van een belangrijke thermische opmars, maar voor het zover is krijgen we vandaag nog te maken met vrij koud weer voor de tijd van het jaar. Ons weer wordt vandaag beïnvloed door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Het zorgt voor een noordwestelijke stroming en de aanvoer van vochtige en vrij koude lucht. Een zwak koufront trekt tevens traag over ons land naar het zuiden.

Vandaag blijft het dan ook overwegend bewolkt. Vanochtend valt er met name in het midden en in het zuiden nu en dan motregen, veroorzaakt door het genoemde koufront. Plaatselijk komt er ook mist voor. Vanmiddag wordt het met uitzondering van het zuiden meest droog. De temperatuur wordt een graad of 5. De wind draait van west naar noord tot noordoost en blijft zwak.

Vanavond en vannacht klaart het van het zuiden uit geleidelijk op. Op de meeste plaatsen gaat het licht vriezen. De zwakke tot matige wind draait naar oost tot zuidoost.

Maandagochtend lost de bewolking verder op en de rest van de dag is het meest zonnig. In de middag loopt de temperatuur uiteen van 7 graden in het noorden tot een graad of 10 in het zuiden, een stuk zachter dus. Op de Wadden blijft de temperatuur bij aanvoer over het water echter bij een graad of 5 steken. De zuidoostelijke wind is overwegend matig van kracht

In deze nieuwe week schuift het hogedrukgebied op naar Oost- Europa. De stroming draait naar het oosten tot noordoosten, wordt aflandig en krijgen we te maken met onvervalst voorjaarsweer!

Hoewel het hogedrukgebied verder doortrekt vanaf Polen naar de Zwarte Zee houdt het haar invloed voorlopig en is voorjaarsweer ook op dinsdag en woensdag zeer waarschijnlijk. Op beide dagen is het droog, vrij zonnig met wel kans op een grijze start omdat in de nacht en ochtend mist kan voorkomen. Het kwik loopt verder op, zo komen we dinsdag uit op 10/12 graden in het noorden tot bijna 15 graden in de zuidelijke provincies! De lente laat er dan geen gras over groeien. Donderdag komt een zwakke storing vanaf de oceaan ons land binnen schuiven wat een toenemende bewolking en een buitje tot gevolg zal hebben. Thermisch blijft het mild voor begin maart met maxima rond of zelfs iets boven de 10 graden. Normaal wordt het 8/9 graden. Het milde krijgt op vrijdag en zaterdag waarschijnlijk een verlenging al wacht koude lucht boven Noord- Europa op een kansje ons land weer binnen te vallen. Voorlopig lijkt een oceaandepressie dit te voorkomen.

In de loop van de zondagochtend werd het zonnig weer in Roodeschool. Dat is boffen!! Foto is van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn