Wednesday 22 March
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en hier en daar een buitje

26 mei 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.Een zwakke uitloper van een hogedrukgebied met zwaartepunt boven de Atlantische Oceaan ligt de gehele periode boven het aandachtsgebied. Een vlakke kortgolvige trog trekt van noord naar zuid over ons land en ligt vanmiddag boven het zuidoosten. Morgenochtend bereikt een inactieve N-Z georiĆ«nteerde occlusie het westen van het land en ligt ’s middags boven het midden. Van oorsprong zit hier vooruit nog een restant van een occlusie die vanavond passeert, maar daar is weinig van overgebleven door subsidentie.

Er zijn wolkenvelden en lokaal is een lichte bui mogelijk. Tegen de avond klaart het van het westen uit tijdelijk op. De middagtemperatuur ligt tussen 12 graden op de Wadden en 17 graden in het zuidoosten. De noordwestenwind is matig. ’s Avonds neemt de wind af naar zwak en draait naar west.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het blijft overal droog. De minima liggen rond een graad of 7, maar in langdurigere opklaringen kan het afkoelen tot 3 graden. De westenwind is zwak, aan zee matig.

Woensdag overdag maakt het westen de meeste kans op perioden met zon, maar elders is het half tot zwaar bewolkt. In de noordelijke helft kan lokaal wat lichte regen vallen. De maxima liggen tussen 12 graden op de Wadden en 20 graden lokaal in het zuidoosten. De west- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig.

Aan de noordflank van het Azorenhoog wordt de stroming zonaal en krijgt ons land te maken met overtrekkende frontale zones die behoren bij lagedrukgebieden die zich tussen de 50ste en 60ste breedtegraad bevinden. Echter in de loop van volgende week zien we een aanzet tot uitbreiden van het Azorenhoog richting het vasteland van Europa. Het lijkt de opmaat naar een blokkade en daarmede een voorkeur voor een zuidwestelijke aanvoer van lucht die zachter zal zijn dan we de afgelopen weken gewend zijn geweest en derhalve een meer standvastig weertype.

Vooruitzichten
Aanhoudend wisselvallig met iedere dag regen en nog steeds te fris voor de tijd van het jaar.

mosimage di 26 mei 2015

Samenvatting EPS-periode:
Grote kans (70%) op overgang naar een rustig weertype met weinig of geen neerslag en maximumtemperaturen boven norm.

PLUIM_06260_NWT di 26 mei 2015

 4 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn