Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en hier en daar wat regen.

04 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een laag bij Normandië en een hoog boven de Balkan staat er in ons aandachtsgebied een zuidelijke stroming. Het lagedrukgebied trekt vanochtend opvullend noordwaarts langs de nulmeridiaan en wordt vanavond boven Schotland verwacht met een vore over de Noordzee. Rond het laag bevindt zich een occlusie. Vandaag trekt een ingedraaid deel van de occlusie over met name het westen van ons land. Dit deel is met name boven zee iets actiever. Komende nacht passeert een zwakke rug in het stromingspatroon. Donderdagavond passeert er in de zuidelijke stroming een zwak front, van oorsprong een koufront.

Vandaag is er vrij veel bewolking, maar vooral in het noordoosten is er waarschijnlijk ook nu en dan zon. Plaatselijk kan er lichte regen vallen. De temperatuur loopt op naar 13 tot 17 graden, de hoogste waarden in het zuiden. De wind is zuidelijk en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Donderdag verandert er weinig in het weerbeeld. Het is half tot zwaar bewolkt en soms valt er lokaal lichte regen. De temperatuur daalt in de nacht naar ongeveer 9 graden, in de middag wordt het een graad of 14. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Een hoogtelaag trekt vandaag, woensdag, net west van ons land noordwaarts, Na passage van het hoogtelaag bouwt een nieuwe rug van hogedruk op, waarbij de NO-ZW georiënteerde rugas zich vanuit het westelijke Middellandse zeegebied net ten oosten van ons land uitstrekt. Deze nieuwe hoogterug is dusdanig gesitueerd dat de frontale uitlopers van oceaanstoringen nu en dan tot net over ons land reiken. Doordat de aanvoer meest zuidwestelijk is blijft de aangevoerde lucht deze week wel tamelijk zacht. Begin volgende week lijkt de stroming in de operationele run dan tijdelijk even wat mer zonaal tot licht meanderend te worden in onze omgeving.

Een in hoge mate consistent beeld in de clusterkaarten. De zich tot en met het weekeinde handhavende rugopbouw net oost van ons land en de vanaf maandag inzettende zonaliteit. Ook mooi te zien in de windsnelheidspluim die vanaf maandag een fikse toename in sterkte laat zien. Het weer van de oceaanstoringen lijkt dan toch een meer herfstachtig weerbeeld te gaan geven. Toch is er ook deze week wel een fors neerslagsignaal in de pluim te zien dankzij de schampende fronten, 40 tot 60%, de hoeveelheden zijn wel wat kleiner dan in de nieuwe week met het meer maritieme stromingsregime.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking, nu en dan wat regen en aanhoudend erg zacht. Na het weekeinde wordt het wisselvalliger en neemt ook de wind toe.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 11 november tot en met woensdag 18 november Grote kans op wisselvallig weer. De temperatuur daalt waarschijnlijk naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn