Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en in de avond regen.

24 december 2015 door Jannes Wiersema

28Tussen hoge druk boven Zuid-Europa en lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, tussen IJsland en Schotland, staat er in ons aandachtsgebied een zuidwestelijke stroming waarmee getransformeerde maritiem polaire lucht wordt aangevoerd. Een actieve storing boven de Britse Eilanden trekt noordoostwaarts en wordt vrijdag om 00 UTC boven de Noorse Zee verwacht. Het warmtefront van dit systeem trekt later vannacht en morgenochtend over de noordelijke Noordzee noordoostwaarts. Ondertussen beweegt een terugkerend warmtefront boven Frankrijk in noordelijke richting en trekt morgenochtend verzwakt over ons land. Het koufront beweegt in de avond van west naar oost en wordt gevolgd door een rug die in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag passeert.

Overdag zijn er wolkenvelden en blijft het nagenoeg overal droog. Later in de middag en in de avond trekt een smalle regenzone van west naar oost over het land, hierna klaart het weer op. De maximumtemperatuur wordt ca. 13 graden. De wind blijft zuidelijk en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust naar krachtig tot hard. In de avond draait de wind naar zuidwest tot west.

In de nacht naar vrijdag is het droog en is er weinig bewolking. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3 graden in het oosten en zuidoosten tot 7 graden langs de kust. De zuidwestenwind is boven land matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard.

Op Eerste Kerstdag schijnt in de ochtend op veel plaatsen de zon. In de middag neemt van het zuiden uit de bewolking toe en valt er later in de middag en avond af en toe regen. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. In de avond loopt de temperatuur van het zuiden uit op naar boven de 10 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig. In de middag neemt wind iets in kracht af en draait naar zuidelijke richtingen.

De synoptische situatie is behoorlijk eenduidig. De meanderende zonale stroming wordt geleidelijk onderbroken door een vrij sterke opbouwende hoogterug. De rug as ligt ten oosten van het aandachtsgebied. Dit resulteert in een zuidwestelijke aanvoer van zachte lucht. De meeste leden handhaven de rug tot na het “nieuwjaars”weekeinde en laten daarna de zonale stroming weer boven onze omgeving op gang komen.

Vooruitzichten

Zeer zacht. Vrij veel bewolking en af en toe wat regen.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 31 december tot en met donderdag 07 januari

>90% kans op aanhouden van het (iets minder) zachte, licht wisselvallige weer. <10% kans op overgang naar een droog en kouder weertype.

In de meeste oplossingen is de genoemde hoogterug vrij krachtig. Dit betekent dat er boven het Europese continent wel wat stralingskoude kan opbouwen. De meeste oplossingen zijn zachte varianten, met een oostelijke positie van de as.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn