Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en nog een enkele bui.

20 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen lagedruk boven Scandinaviƫ en een uitloper van het Azorenhoog boven de Britse Eilanden wordt polaire lucht aangevoerd in ons aandachtsgebied. Een hoogtetrog verlaat nu spoedig het oosten van ons land en wordt gevolgd door een rug. Een lagedrukgebied ten zuidoosten van Groenland koerst opvullend naar Schotland waar het zondagochtend arriveert. Met dit laag bewegen diverse fronten mee. Vanavond en zondagnacht passeren restanten van een oude occlusie. Heel actief is dat allemaal niet omdat deze occlusie een rug ingelopen is. Hierna nadert een volgend frontaal systeem. Zondagochtend trekt een warmtefront ons land binnen. De nog aanwezige rug in de bovenlucht zorgt er opnieuw voor dat de activiteit gering is. Het golvende koufront volgt zondagmiddag.

Vandaag trekken er wolkenvelden over met hier en daar ook wat zon. In de ochtend is er nog een bui mogelijk, vanmiddag blijft het meest droog. De middagtemperatuur komt uit op een graad of 16. De wind is noordwest en meest matig.

Vanavond en vannacht is er tamelijk veel bewolking en plaatselijk lichte regen of motregen. De minimumtemperatuur wordt onder de bewolking ongeveer 12 graden, in opklaringen 7. De wind neemt af tot zwak en draait in de loop van de nacht van noordwest naar zuid tot zuidoost.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt. In de ochtend regent het af en toe, in de middag wordt de neerslag buiiger van karakter. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noorden tot 20 graden in het zuiden van het land. De zwakke tot matige wind is zuidelijk en draait in de middag naar het westen.

Een lagedrukgebied zuid van IJsland trekt zuidoostwaarts, passeert maandag de Noordzee om daarna via Denemarken naar het zuiden van Zweden te bewegen. Een uitloper van het Azorenhoog trekt in de loop van de nieuwe week naar Het Kanaal om daarvandaan over het noorden van Frankrijk verder oostwaarts te trekken. Aan het einde van den nieuwe week nadert een lagedrukgebied de Britse eilanden. Ons aandachtsgebied krijgt dan te maken met een zuidwestelijke stroming.

Vooruitzichten

Vooral maandag perioden met regen. Daarna afnemende neerslagkansen, geleidelijk meer zon en stijging van temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 27 juni tot en met zaterdag 04 juli

Grote kans op een overgang naar een warmer en zonniger weertype met nu en dan een bui.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn