Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en nog zacht

06 maart 2013 door Jannes Wiersema

Een complex lagedrukgebied ten westen van Ierland bepaalt de volgende dagen ons weerbeeld. Een aantal storingen bereiken in verzwakte vorm onze kust. De combinatie van de warme luchtmassa boven het koude zeewater zorgt boven zee voor de vorming van nevel en mist. Tegen het weekend breidt een sterk hogedrukgebied boven Groenland zich uit naar Scandinavië. De depressiekernen worden naar het zuiden gedrukt en er komt stilaan een transport van koudere lucht op gang naar onze omgeving.

Langs de oostflank van een krachtig hogedrukgebied boven IJsland stroomt komend weekend Arctische lucht ons land binnen. Na het fraaie lenteweer een behoorlijke anticlimax. Een klassiek winterse setting die in januari en februari tot grote opwinding bij schaatsliefhebbers geleid zou hebben.

Begin volgende week daalt de temperatuur op 850 hPa (ruim 1500 meter) zelfs naar -10° waardoor de temperatuur aan de grond in de middag nog maar een paar graden boven het vriespunt uit zal komen en het ‘s nachts overal licht en lokaal mogelijk ook matig zal gaan vriezen. Dat zal voor de meesten van ons flink gaan tegenvallen, na het heerlijke weer van vandaag en gisteren. Anderzijds is het nog altijd winter en kunnen we in maart dit soort grillen van moeder natuur verwachten. In 1952 kregen we zelfs eind maart nog een flink pak sneeuw om onze oren.

We kijken eerst naar vandaag, want dan is het nog zacht. Vooral in de ochtend hebben we te maken met wolkenvelden en lokaal kan er wat regen vallen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Vanmiddag is de zon weer vaker te zien en lopen de temperaturen wederom flink op naar zo’n 14 tot 16 graden. Echter, op de Wadden blijft het kwik steken bij ongeveer 10 graden. De oost- tot zuidoostenwind is zwak tot matig.

Gedurende de nacht naar donderdag overheerst de bewolking. Het blijft droog. Het kwik zakt naar omstreeks 4 graden. De oosten- tot noordoosten wind is zwak tot matig kracht 2 tot 4. In het zuidoosten is de wind zwak en veranderlijk.

Donderdag overdag is het overwegend bewolkt, misschien breekt in de ochtend de zon af en toe door. In de middag wordt de bewolking van het zuiden uit geleidelijk dikker en gaat het af en toe regenen. Maxima komen uit op ongeveer 10 graden. Er staat een matige oostelijke wind, in het zuiden is de wind zwak. In de loop van de dag neemt de wind in het Waddengebied toe tot krachtig of hard.

Vanaf donderdag gaat het mis met het lenteweer. Vanuit het noorden wordt koude lucht, onder regie van een in kracht toenemend hogedrukgebied boven Groenland op transport gezet richting ons land. Deze koude en van oorsprong Arctische lucht dringt de nu aanwezige zachte en van oorsprong subtropische lucht zuidelijk terug.

Vrijdag ligt er een frontensysteem boven ons land op de grens tussen koude en zachte lucht. Het is veelal grijs, er valt soms regen, de wind uit het oosten tot zuidoosten neemt toe naar 4/5 Bft en daarbij is het waterkoud met 7 (noorden) tot 9 graden.

Zaterdag wordt het nog kouder. Het voorjaar is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een kil weertype met een stevige oostenwind, soms wat regen, in het noorden misschien wel een vlok natte sneeuw en temperaturen van maximaal 5/6 graden in het noorden tot 7/8 zuidelijk van de grote rivieren. ’s Nachts zakt het kwik in het noordoosten tot rond nul graden.

Zondag zakt de kou dieper het land in. Het kwik gaat verder onderuit en de kans op winterse neerslag neemt toe bij 3/4 graden. Er waait een stevige wind uit het oosten. Ook na het weekend houden we te maken koud voorjaarsweer en neemt de kans op lichte vorst in de nacht flink toe.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn