Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en soms wat regen. Erg zacht.

05 november 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen de lagedruk op de oceaan en hogedruk boven Centraal Europa staat in ons aandachtsgebied een zuidelijke stroming. Een kleine randstoring, een opvullende depressie boven de Doggersbank, trekt langzaam verder noordwaarts. Rond dit laagje bevindt zich een ingedraaide occlusie. waarvan de restanten tegen zonsopkomst over noordelijk Nederland naar het noorden wegtrekken. storingen, een zwakke Tegelijkertijd trekt er een zwakke doorstroomde trekrug in het stromingspatroon mee, die in de loop van de ochtend gevolgd wordt door een zwakke occlusie met wat regen. Vanavond passeert in de zuidelijke stroming een volgend occluderend frontensysteem dat uiteindelijk in de nacht naar vrijdag passeert, Vrijdagochtend weer gevolgd door een trekrug en in de avond een naderend warmtefront. Kortom een halen en brengen van storingen die overigens allemaal schampend passeren op de westflank van het krachtige hoog boven het continent.

Er verandert weinig in het weerbeeld. Er is vrij veel bewolking en de zon laat zich maar weinig zien. Soms valt er lokaal wat regen of motregen. De temperatuur loopt gedurende de dag op tot een graad of 14 aan zee en 16 of 17 in het oosten en zuiden van het land. De zuidelijke wind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig.

Ook vannacht overheerst de bewolking. Er trekt een storing met nu en dan regen over het land. Tegen de ochtend wordt het van het westen uit geleidelijk droog. De temperatuur ligt op een graad of 13. De wind is zuid tot zuidwest en matig, aan zee (vrij) krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Vrijdag is er opnieuw tamelijk veel bewolking. Aanvankelijk is het droog, maar in de loop van de middag gaat het van het westen uit nu en dan regenen. Het is uitermate zacht; de middagtemperatuur varieert van 16 graden in het noorden tot 18 graden in het zuiden van het land. De zuidenwind is matig, aan zee vrij krachtig of krachtig.

Tussen lagedrukgebieden op de oceaan en hogedruk boven het Europese continent houdt een zuid tot zuidwestelijke stroming de aanvoer van tamelijk vochtige en erg zachte lucht op gang. Van tijd tot tijd passeren er meest zwakke frontale storingen. Vanaf vrijdag bouwt een nieuwe rug van hogedruk op, waarbij de NO-ZW geori├źnteerde rugas zich vanuit het westelijke Middellandse zeegebied net ten oosten van ons land uitstrekt. Deze nieuwe hoogterug is dusdanig gesitueerd dat de frontale uitlopers van oceaanstoringen nog steeds tot over ons land reiken. Zondag passeert een trekrug en blijft het waarschijnlijk in het gehele land droog. Begin volgende week lijkt de stroming meer zonaal tot licht meanderend zonaal te worden in onze omgeving. De hogedrukinvloed boven het continent handhaaft zich, wel op iets zuidelijker breedte. We zien daarom nog steeds een frequent anticyclonaal gekromd stromingspatroon in onze omgeving.

Een in hoge mate consistent beeld in de clusterkaarten. De zich tot en met het weekeinde handhavende rugopbouw net oost van ons land en de vanaf maandag inzettende zonaliteit. Ook mooi te zien in de windsnelheidspluim die vanaf in de nieuwe week een toename in sterkte laat zien. Het weer van de oceaanstoringen lijkt dan soms een meer herfstachtig weerbeeld te geven doordat oceaandepressies en storingen wat dichterbij komen. Toch valt het met de hoeveelheden neerslag mee.

Vooruitzichten

Enigszins wisselvallig met nu en dan regen en na het weekeinde wat meer wind. Het blijft aanhoudend zacht.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 12 november tot en met donderdag 19 november Het wisselvallige weer houdt waarschijnlijk aan. De temperatuur daalt naar meer normale waarden voor deze tijd van het jaar, zo’n 10 graden.

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn