Een westelijke bovenluchtstroming boven onze omgeving neemt in betekenis af en draait naar het noordwesten. Een zwak en licht golvend koufront dat nu van zuidwest naar oost over het land loopt trekt langzaam zuidoostwaarts en verlaat het zuidoosten aan het einde van de ochtend. Vanmiddag en vanavond trekt in de maritiem polaire lucht een zwakke (hoogte)trog zuidoostwaarts over het land. Tegelijkertijd trekt een zwakke hoogterug, actueel ten westen van Ierland, de komende 48 uur opbouwend naar Engeland. Aan de grond trekt een hogedrukgebied, nu ten zuidwesten van Ierland, over Engeland noordoostwaarts, de Noordzee op. Later vandaag en komende nacht heeft dit hoog tijdelijk een uitloper boven het noorden van het land. Op maandagochtend bereikt een zwakke ONO-WZW georiënteerde trog het noorden van het land, maar lost daarbij in de middag op door verdere hogedrukopbouw.
Voor komende middag berekenen alle modellen, behalve Harmonie38, landinwaarts een zwak neerslagsignaal. Het signaal voor wat stevigere buien in de vorige run van Harmonie36 is in de nieuwe run van 00 UTC sterk afgezwakt. Voor de nacht naar maandag is de hoeveelheid opklaringen van belang. Actueel zien we veel SC boven de Britse Eilanden en de Noordzee, meer dan de meeste modellen aangeven. Hirlam ziet er nog het beste uit wat dat betreft, EC heeft te veel opklaringen en dat lijkt in EC in de nacht naar maandag te resulteren in te veel uitstraling en de vorming van mist/ST. Momenteel lijkt een scenario met mistbanken in wat bredere opklaringen waarschijnlijker.
Plaatselijk komen er mistbanken voor, die vanochtend snel oplossen. Verder zijn er vandaag wolkenvelden, maar is de zon ook van tijd tot tijd te zien. In het noordoosten en oosten is vanmiddag een lichte bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20°C op de Wadden tot ca. 24°C in het zuiden. Aanvankelijk is de wind overwegend zwak en veranderlijk. In de loop van de ochtend steekt er een zwakke tot matige westelijke wind op die in de loop van de middag naar noordwest draait.
Komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook opklaringen en het blijft droog. Waar het langduriger opklaart kunnen er opnieuw enkele mistbanken ontstaan. Het kwik zakt naar omstreeks 11°C bij een zwakke wind uit overwegend noordelijke richting.
Morgen overdag zijn er nog steeds wolkenvelden, maar de zon schijnt ook geregeld. In het uiterste noorden is in de ochtend een lichte bui mogelijk. In de middag blijft het droog en vooral in het zuiden krijgt de zon dan de overhand. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden van het land. De wind komt uit noordelijke richtingen en is overwegend zwak, in de kustgebieden matig.
Dinsdag 16 en woensdag 17 augustus bepaalt een blokkerend hoog boven Noord-Europa het beeld. Het aandachtsgebied bevindt zich daarbij in polaire lucht. In de loop van donderdag 18 en vrijdag 19 augustus smelt het eerdergenoemde bovenluchthoog boven het uiterste noordoosten van Europa samen met een Russische hoogterug, waardoor een hoogtelaag/koudeput boven de Baltische Staten retrograad beweegt en verbinding maakt met een Atlantisch hoogtelaag. De as van het hoogtelaag komt daarbij net noord en later noordwest van ons land te liggen terwijl een occlusie langzaam noordoostwaarts over ons land trekt. Rond zaterdag 20 augustus komen we tijdelijk in de warme sector van een laag boven Het Kanaal terecht. Op zondag de 21e trekt het laag richting Denemarken en trekt de backbentocclusie ervan over, direct gevolgd door de as van de hoogtetrog. Vanaf maandag 22 augustus bouwt zich in de polaire lucht dan weer tijdelijk een hoog op boven onze omgeving, maar later in de week lijkt zich weer een wat meanderende westcirculatie in te zetten.
Dinsdag en woensdag droog met zonnige perioden. Vanaf donderdag van het zuidwesten uit een toenemende kans op enkele buien. Middagtemperaturen overwegend tussen 20 en 25°C.
zondag 21 augustus tot en met zondag 28 augustus
Op zondag 21 augustus waarschijnlijk vrij koel met enkele buien. Daarna een grote kans op een weertype met geregeld zon, normale temperaturen voor de tijd van het jaar en vooral later in de periode kans op een bui.
Tot en met het weekend van 20/21 augustus zien de clusters (tijdelijk zijn dat er 4) er voor onze omgeving vrijwel identiek uit. Rond de occlusiepassage in de loop van 18/19 augustus kans op wat buiige regen, CAPE in de staafdiagrammen stelt erg weinig voor: 80% van de leden haalt niet eens 250 J/kg, maar vooral op vrijdag lijken meerdere plaatsen wel met neerslag van betekenis te maken te krijgen. De frontale golf c.q. hoogtetrog van zaterdag lijkt meer neerslag op te leveren: staafdiagrammen komen met ca. 50% kans op > 3 mm in vrijwel het hele land. Deze neerslag kan ook convectief zijn, hoewel de CAPE-waarden waarschijnlijk beperkt blijven tot enkele honderden J/kg. Toch kan dit in zo’n dynamische situatie met een kortgolvige hoogtetrog en een frontale golf nog onweer van betekenis opleveren, dus dit is een aandachtspunt. Ook zondag 21 augustus kans op buien bij de hoogtetrog, daarna afnemende neerslagkansen.