Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden en zon.

13 december 2013 door Jannes Wiersema

28Een omvangrijk hogedrukgebied boven de Alpen blijft nog even het weer in ons aandachtsgebied bepalen. Aan de westflank hiervan staat een zuidelijke stroming, waarmee onder een scherpe inversie rond 1000 vt vochtige lucht wordt aangevoerd. Boven de inversie wordt met een westelijke stroming warme vochtige lucht aangevoerd wat alleen maar zorgt voor een versterking van de inversie en het ontstaan afgelopen nacht van lage bewolking/mist. Een frontaal systeem, met daarachter wat drogere lucht en trekt zaterdagnacht over het land en wordt zaterdag overdag gevolgd door een zwakke trekrug.

In het oosten zijn er opklaringen. In het zuidwesten is het nevelig en lokaal mistig. In het westen hangt op veel plaatsen laaghangende bewolking. De mist verdwijnt snel, maar in het westen en noorden blijft het waarschijnlijk bewolkt. Elders zijn er perioden met zon. Het blijft droog. De maxima komen uit op 2 of 3 graden in bewolkte gebieden, daar waar de zon doorbreekt komt het kwik enkele graden hoger uit. Er staat een matige, in het waddengebied vrij krachtige zuidenwind.

Vanavond neemt van het westen uit de bewolking toe en vannacht gaat het (mot)regenen. De wind draait naar west tot zuidwest en is matig. De temperatuur ligt aan het begin van de nacht tussen de 0 en 4 graden, maar loopt gedurende de nacht geleidelijk op.

Zaterdagochtend is het weer droog en wordt het vrij zonnig. De west tot zuidwestenwind draait naar een zuidelijke richting en neemt aan de kust toe naar vrij krachtig, later krachtig. De temperatuur loopt op naar 6 tot 9 graden. Later op de dag wordt de bewolking weer dikker (bron: KNMI)

Een diepe 500 hPa trog ligt zondag boven de Atlantische Oceaan, met de kern min of meer de gehele periode tussen IJsland en Groenland. Hierdoor bevindt ons land zich de gehele periode in een krachtige meanderende zonale stroming. Aan de grond zien we in dan ook een overwegend (zuid)westelijke stroming, waarin zich verschillende diepe randstoringen ontwikkelen. De meeste van deze storingen trekken ten noordwesten west van Ierland langs. De bij de randstoringen behorende frontale systemen bereiken van tijd tot tijd over ons land en zorgen voor een wisselend weerbeeld. De lucht wordt aangevoerd uit een richting tussen zuid en zuidwest en is overwegend vrij zacht.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en af en toe wat regen. Er staat een overwegend matige tot krachtige zuidwestenwind. De temperaturen liggen iets boven de normale waarden voor de tijd van het jaar. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 20 december tot en met vrijdag 27 december

Aanhoudend wisselvallig weer, af en toe veel wind en temperaturen die nog steeds iets boven het langjarig gemiddelde liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386912498341

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn