Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, geleidelijk ook nu en dan zon.

02 december 2013 door Jannes Wiersema

bewolktEen hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt oostwaarts en krijgt het centrum vanmiddag boven Duitsland en komt komende nacht boven Oost-Europa te liggen. Het hoog heeft dan nog wel een uitloper precies over ons land richting het zuiden van de Britse eilanden. Ons land ligt in aanvang vandaag op het buigpunt van een zwak koufront. Het front stelt qua frontale eigenschappen niets voor, wel is de lucht aan de koude kant wat droger. Op hoogte komt de warme lucht wel terug, maar onderin de atmosfeer stroomt er met een oostenwind vandaag geleidelijk koudere lucht binnen uit Duitsland.

Er is tamelijk veel bewolking, maar geleidelijk komt de zon geregeld tevoorschijn. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. Er staat weinig wind, meest uit een noordoostrichting.

Vannacht overheerst de bewolking, waarschijnlijk is het grijs en sterk nevelig. Lokaal kan er ook mist voorkomen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van dichtbij het vriespunt landinwaarts tot een graad of 4 vlak aan zeeen in de buurt van grote wateroppervlakken. Er staat nauwelijks wind.

Dinsdag overdag blijft het waarschijnlijk grijs en nevelig, toch kan lokaal de bewolking wat breken en mogelijk de zon even tevoorschijn komen. Het blijft aan de koude kant met maxima van een paar graden boven nul in het oosten tot een graad of 6 in het kustgebied. De wind is zwak en waarschijnlijk zuidelijk. (Bron: KNMI)

Een krachtig hogedrukgebied trekt vandaag (maandag) over onze omgeving naar Oost-Europa, de rugas en verliest geleidelijk haar grip op ons weer. De hogedrukas, ook in de bovenlucht, ligt dinsdag west-oost georiĆ«nteerd zo’n beetje langs de 50e breedtegraad. Een volgend hogedrukgebied blijft vanaf het midden van deze week ten zuidwesten van de Britse Eilanden liggen. Donderdag trekt een sterk uitdiepend en actief lagedrukgebied zuid van IJsland langs over Schotland richting Denemarken. Een bijbehorend koufront zakt op de westflank van dit laag uit naar ons land en passeert donderdagavond. Op nadering en passage van dit koufront staat er erg veel wind boven onze omgeving en op de Noordzee, waar het volgens het model tot een NNW 10 Bft kan komen. Tijdens het komend weekeinde breidt van het zuidwesten hogedrukinvloed richting ons land uit en stabiliseert het weer gedurende de EPS periode.

Vooruitzichten

Vanaf woensdag kans op neerslag, geleidelijk ook in de vorm van winterse buien. Met name op donderdag veel wind. De middagtemperatuur zakt naar waarden rond de 5 graden. Gedurende de nachten is er toenemende kans op lichte vorst.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 09 december tot en met maandag 16 december

De kans op neerslag neemt waarschijnlijk sterk af. De middagtemperatuur ligt waarschijnlijk rond de normale waarde voor de tijd van het jaar. Gedurende de nachten blijft de kans op een paar graden vorst bestaan.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1385962100944

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn