Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in de vroege ochtend plaatselijk mist.In No motregen

25 september 2013 door Jannes Wiersema

bewolkt

 

Ons land bevindt zich in een gebied met weinig drukverschillen, net ten zuiden van een uitloper vanuit een hogedrukgebied met het centrum bij IJsland. Een zwak koufront ligt WNW-OZO georiƫnteerd en min of meer stationair net ten noorden van ons land boven de Duitse Bocht. Een zwakke hoogtetrog die om 06 UTC west van Schotland ligt, zorgt ervoor er activatie van het front plaats vindt en er een golf, met een zwak grondlaag ontstaat. De hoogtetrog trekt dan in de nacht naar donderdag over ons land. De golf trekt over de Duitse Bocht naar Denemarken en Duitsland en lijkt te occluderen, waardoor er bij ons eerst een zwak koufront en vervolgens de occlusie overkomen. Achter de occlusie zit de echte koude lucht. Het zwakke grondlaag trekt via het noorden van het land naar het oosten. Hierachter loopt het front dan in de nacht naar donderdag over ons land naar het zuiden en komt donderdagmiddag stationair over het zuiden van het land te liggen.

In de ochtend kan er eerst lokaal mist voorkomen. In het zuiden kan deze verkeersbelemmerend zijn. De mist zal in de loop van de ochtend verdwijnen. Verder is er vandaag veel bewolking, maar vooral in het zuiden is er ook ruimte voor de zon. In het noorden van het land mogelijk wat regen. De middagtemperatuur ligt tussen de 16 graden in het noordoosten en 21 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zwak uit oostelijke richtingen.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag is er vrij veel bewolking en kan er wat regen vallen. In het zuiden komen eerst ook opklaringen voor en kan er lokaal weer mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden, in het noordoosten rond 9 graden. Er staat een zwakke tot matige west- tot noordwestenwind. Later in de nacht draait de wind in het noorden van het land naar noordoost en neemt daarbij in het waddengebied toe naar vrij krachtig.

Donderdag overdag zijn er er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noordoosten tot plaatselijk 18 graden in het zuiden van het land. De wind wordt overal oost tot noordoost en is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich aan de noordflank van een hoogterug boven Frankrijk en de Britse Eilanden. Deze rug blijft tot aan het weekeinde stationair liggen en beweegt in het weekeinde naar ons land. Tot het einde van de volgende week blijft deze rug dan boven onze omgeving liggen. In het grondpatroon ligt er gedurende de hele periode een rug in onze omgeving vanuit een hoog dat zich gedurende de periode van IJsland naar Scandinaviƫ verplaatst. Storingen weten ons daardoor tot eind volgende week niet echt te bereiken, hoewel frontale systemen vanuit het zuiden volgende week wel bij ons in de buurt komen.

Vooruitzichten

Tot en met het weekeinde meest droog met vrij veel bewolking, daarna geleidelijk toenemende neerslagkansen. Middagtemperatuur ongeveer 18 graden.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 02 oktober tot en met woensdag 09 oktober

De kans op wisselvallig weer neemt in de loop van de periode verder toe tot 80% aan het eind van de periode. Grote onzekerheid in de temperatuurverwachting.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn