Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in het noorden soms lichte regen.

26 juni 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

De invloed van hogedruk op ons weerbeeld wordt langzamerhand minder. Een tweetal frontale systemen komt dan dichterbij, terwijl het lagedrukgebied waartoe zij behoren blijft rondtollen boven de Atlantische Oceaan. Het eerste sterk golvende front is nauwelijks actief en wordt steeds moeilijker analyseerbaar. Dit front loopt in op een hoogterug met aan de westflank een diffluent stromingspatroon. Net ten noorden van de FIR liggen de restanten van een barocliene zone die maar heel langzaam noordwaarts verplaatsen. Het tweede frontale systeem is actiever. Vrijdag aan het einde van de avond bereikt deze occlusie het zuidwesten. Hier vooruit ontwikkelt zich vrijdagmiddag een thermische vore. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend passeert het  front. Erg actief lijkt dat volgens de modellen niet te zijn. Na passage bouwt zaterdag een rug op vanuit een Azorenhoog, via de Golf van Biskaje naar de Britse Eilanden. Hierdoor draait de stroming in de grenslaag naar het noordwesten en wordt polaire lucht aangevoerd. Wel buigt de occlusie terug via het noordoosten  richting IJsland.

Er is vrij veel bewolking. Lokaal is een mistbank ontstaan, maar die lost spoedig op. In het noorden is de bewolking vandaag soms dikker en kan daaruit lichte regen vallen. Vooral in het zuiden breekt de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 28 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke zuidelijke wind.

In de nacht naar zaterdag zijn er wolkenvelden. In eerste instantie is er in het zuidoosten kans op een bui, later neemt van het westen uit de kans op lichte regen toe. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 15 graden en de zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

Zaterdag begint de dag met vrij veel bewolking en hier en daar valt er nog lichte (mot)regen. In de middag breekt van het westen uit de zon op steeds meer plaatsen door en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden vlak aan zee tot 22 graden in het binnenland. De wind waait uit het west- tot noordwesten en is meest matig.

Een positieve NAO evolueert geleidelijk naar een geblokkeerde situatie waarbij een uitgestrekte rug opbouwt vanaf Noord-Afrika via West- en Centraal-Europa naar Scandinavië. Aan het einde van de volgende week schuift de rug naar het oosten en neemt de zuidelijke bovenstroming in kracht toe. Dit heeft tot gevolg dat de aangevoerde luchtmassa voortdurend warmer wordt, maar tegelijkertijd ook dat storingen het aandachtsgebied gaan schampen. In de grenslaag zien we dat een apart centrum van hogedruk ontstaat boven de Golf van Biskaje en vervolgens tijdelijk voor anker gaat boven Scandinavië en aan het einde van de week naar het zuiden beweegt. Boven het Iberische Schiereiland ontstaat op dat moment een thermische vore die aan de wandel gaat en ons in de nacht naar vrijdag gaat passeren met thetaw850’s van 20 C. CAPE-waardes zijn orde grootte 1000-2000 J/kg, met een bulk windschering tussen 925 en 500 hPa van 20-30 knopen. Een forse CIN en te droge lucht maakt dat de vore weinig actief is boven onze omgeving. Het koufront blijft net ten westen van ons land en de dag erna volgt een tweede vore met nog iets meer CAPE, maar verder wederom weinig activiteit

Vooruitzichten

Aanvankelijk nog vrij veel bewolking en kans op regen, maar na het weekend steeds meer zon en maxima die op veel plaatsen oplopen naar tropische waarden.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 03 juli tot en met vrijdag 10 juli

Warm tot zeer warm, met af en toe de mogelijkheid op een zomerse onweersbui. Na het weekend van 4/5 juli lijkt de warmte geleidelijk getemperd te gaan worden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn