Tuesday 16 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, in het oosten perioden met regen.

25 juni 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoogtelaag boven Noord-Engeland koerst zuidoostwaarts naar het westelijk Waddengebied en buigt dan af naar de Noorse zuidkust. Een bijhorende hoogtetrog bereikt zaterdagavond het zuidwesten en zwaait dan naar het noordoosten, waar het halverwege de nacht naar zondag het Waddengebied passeert. Een tweede hoogtetrog bereikt op dat moment het zuidwesten en deze zwaait naar het noordoosten, waar het aan het einde van de ochtend de landsgrens passeert. Zondagmiddag bereikt een derde hoogtetrog het westen. Deze verscherpt en verlaat zondagavond boven het oosten. Een oude occlusie bereikt vervolgens het westen van de FIR. Boven Duitsland diept een laag uit dat noordwaarts trekt en via Zuid-Scandinavië retrograad koerst. Hierdoor blijft een eerder gepasseerd koufront dicht in de buurt van de (noord)oostgrens en activeert het ook nog eens.

Hirlam laat de regen die bij het koufront hoort veel westelijker komen dan in de vorige run. Op zich was deze oplossing al aanwezig in GlamEPS, met meer dan 50% kans op neerslag in de gehele oostelijke helft. Wel zit Hirlam actueel iets te westelijk. Harmonie36 scoort voor wat betreft stratus/mist niet best, met een groot veld boven het noorden van de FIR dat er niet zit. De overige modellen, Harmonie38 incluis, hebben dit wél goed te pakken.

Vandaag zijn er wolkenvelden. In de oostelijke helft wordt de bewolking steeds dikker en in de loop van de ochtend kan daar regen vallen. Elders is er kans op een bui. De middagtemperaturen komen uit rond 20 graden. De wind is overwegend westelijk en zwak tot matig van kracht.

Neerslag:

In de oostelijke helft nabij het stagnerende koufront buiige regen. Hirlam berekent voor de oostelijke provincies gewoon weer 20 mm en meer. Overigens heeft INDECS opvallend hoge onweerskansen voor vandaag in het zuidwesten. Dat zou dan op het eerste trogje moeten plaatsvinden, de buien die ten westen van het regengebied ontwikkelen zijn niet diep genoeg ontwikkeld. Nabij de troggen buien, vooral zondagmiddag landinwaarts kans op onweer. INDECS-kansen hoog. In de avond van het westen uit droog met de komst van een zwakke trekrug.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

In de nacht naar zondag zijn er brede opklaringen. In het westen kan een bui vanaf zee binnendrijven. De temperatuur daalt naar ongeveer 12 graden. De wind draait in het begin van de nacht naar het zuiden en is zwak tot matig.

Zondag is het wisselend bewolkt. Buien trekken gedurende de dag van west naar oost. Landinwaarts is hierbij in de middag een kans op onweer. In de avond wordt het van het westen uit droog. De maxima liggen tussen 16 graden op de Wadden en lokaal 20 graden in het zuidoosten. De meest matige wind komt uit het zuidwesten, maar draait in de loop van de middag naar het westen.

De komende periode zwiert een hoogtelaag in de nabijheid van IJsland. Aan de zuidflank voert een licht meanderende straalstroom van tijd tot tijd storingen richting West-Europa. Rond het midden van komende week zakt een trog behorende bij het laag iets uit en zwaait over ons land. Met de overgang naar de nieuwe maand lijkt het golven van de straalstroom opnieuw toe te nemen

Vooruitzichten

Middagtemperaturen onder normaal en wisselvallig.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 02 juli tot en met zaterdag 09 juli

Weinig verandering, geleidelijk iets hogere maxima.

De onzekerheden zijn relatief klein. Het zijn vooral de normale onzekerheden die horen bij het doorkomen van storingen die de spreiding in de pluim veroorzaken. De ECMWF-clusterscenario’s zijn dan ook volledig eensluidend: er is t/m +240 sprake van een voorgedefinieerd klimatologisch regime dat overeenkomt met een postief NAO patroon. Hierna schakelt het EC over naar een geblokkeerd patroon, maar zo’n overgang scoort matig in verificaties (zeker op deze termijn).

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn