Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, later in het westen ook zon.

01 september 2016 door Jannes Wiersema

bewolktMet een westelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een zwak, enigszins golvend noordoost-zuidwest georienteerd koufront boven het noordwesten beweegt langzaam oostwaarts en verlaat in de avond het zuidoosten. In de loop van de ochtend zien we in de Hirlam00-run enige activering op een golfje. Na passage van het koufront draait de stroming naar het noordwesten en later in de middag bouwt zich boven het noordwesten een rug op. Na passage van de rug in de avond draait de stroming naar zuidwest. Vrijdag overdag nadert van het westen uit een frontaal systeem. Het warmtefront bereikt vrijdagavond het noordwesten.

We zien kleine verschillen ten aanzien van het zwakke koufront. Harmonie houdt het op het front in eerste instantie droog, terwijl Hirlam lokaal lichte coalescentie neerslag berekent uit een ondiepe Sc-laag. We zien vaak dat Harmonie zwakke frontale neerslag onderschat. Veel stelt het hoe dan ook niet voor. Pas op dagelijkse gang zien we dat Harmonie een enkele bui berekent, Hirlam en EC komen ook met een dergelijk signaal, wat per modelrun verschilt in locatie. Vrijdagavond zien we verschillen in de neerslaguitvoer, waarbij op nadering van het warmtefront zoals gewoonlijk Hirlam en EC met een veel compacter neerslaggebied komen dan Harmonie36/38.

In het oosten en zuidoosten zijn er vanmorgen nog opklaringen, elders is het vanmorgen overwegend bewolkt en lokaal kan er wat lichte regen vallen. Verder begint de dag nevelig met lokaal eerst nog een mistbank. De bewolking trekt geleidelijk naar het zuidoosten en in de middag kan er landinwaarts lokaal een bui ontstaan. In het (noord)westen komt er in de loop van de dag steeds meer ruimte voor de zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden aan de kust tot 24 graden in het zuidoosten. De wind draait naar west tot noordwest en is zwak tot matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In de nacht naar vrijdag is het droog en zijn er brede opklaringen. Plaatselijk kan er een mistbank ontstaan. Aan het einde van de nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en kan er in het noorden wat lichte regen vallen. De minima liggen rond 11 graden, vlak aan zee wat hoger. De wind draait naar zuidwest tot zuid en is zwak, aan zee matig.

Vrijdag overdag wordt de bewolking van het westen uit dikker. Met name in het oosten en zuidoosten kan de zon nog door de sluierbewolking heen schijnen. In het noord(west)en kan er lokaal wat regen vallen, elders blijft het tot de avond waarschijnlijk droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 21 graden aan zee tot lokaal 25 graden in het zuiden van het land. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.

Tot zondag 4 september is er sprake van een min of meer zonale 500 hPa-stroming. Pas op zondag lijkt er een actievere hoogtetrog over de Noordzee te trekken. Er ontstaat zelfs een afsnoering boven de Noordzee, die maandag 5 september richting het Alpengebied trekt. Begin van de volgende week begint het hoogtepatroon sterker te meanderen. Boven de Britse Eilanden bouwt een hoogterug op. Deze kantelt in de loop van de volgende week, met aan het einde van de week een relatief hoog boven Midden-Europa, waarbij de straalstroom een veel noordelijker koers gaat volgen over Scandinavie. Aan de grond zien we na de passage van een grondlaag op zondag de opbouw van een hoog in ons aandachtsgebied. Midden volgende week zien we dan een langgerekte zone van hogedruk van Ierland via onze omgeving naar Polen.

Vooruitzichten

In het weekeinde tamelijk veel bewolking en kans op regen of enkele buien. Daarna een overgang naar droog, vrij zonnig en warm weer.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 08 september tot en met donderdag 15 september

Grote kans (rond 70%) op een meest droog weertype met temperaturen (ruim) boven het langjarig gemiddelde.

Een tamelijk eenduidig weerbeeld zien we in eerste instantie in de verschillende EPS-leden. Zondag duidelijk de grootste kans op significante regenhoeveelheden, 30-40% kans op meer dan 10 mm. Daarna in vrijwel alle leden snelle opbouw van hogedruk. Tot donderdag 8 september blijft dat het geval. Daarna zien we in 60-70% van de leden het centrum naar centraal Europa verplaatsen. Staafdiagrammen komen in de periode vanaf dinsdag 6 september dagelijks (ruim) boven normaal uit, neerslagkansen blijven beperkt tot rond 20%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn