Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, later kans op lichte sneeuw.

10 februari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een krachtig hogedrukgebied boven het noorden van Scandinavie en een laag west van de Golf van Biskaje staat in ons gebied een oostelijke stroming waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag (koudeput) net ten zuidoosten van Parijs dringt langzaam op in noord- tot noordwestelijke richting en wordt zaterdag boven Vlaanderen verwacht. Daarna buigt het in westelijke richting af richting Het Kanaal.

Er zijn uitgestrekte wolkenvelden aanwezig met waarschijnlijk slechts lokaal een opklaring. In de loop van de middag wordt de bewolking dikker en neemt in het zuiden de kans op lichte (mot)sneeuw toe. Vanavond neemt ook elders de kans op lichte sneeuw toe. Door de sneeuw is plaatselijk gladheid mogelijk. De temperatuur ligt vanmorgen vroeg tussen -2°C en -5°C, in combinatie met de wind ligt de gevoelstemperatuur dan op veel plaatsen net onder de -10°C. De maximumtemperaturen liggen in het noorden net onder het vriespunt, in het zuiden iets daarboven. De oost- tot noordoostenwind is meest matig, op de Wadden en boven het IJsselmeer vrij krachtig.

Komende nacht overheerst de bewolking en hier en daar valt (lichte) sneeuw. Hierdoor is lokale gladheid mogelijk. Het vriest licht en de noordoostelijke wind is zwak tot matig.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Zaterdag overdag is het half tot zwaar bewolkt met soms regen of (natte) sneeuw. De middagtemperatuur ligt tussen +1°C en +4°C, in Limburg mogelijk enkele graden hoger. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Na het weekeinde verplaatst het hoog zich naar via de Noordzee naar centraal Europa. Aan de grond zien we aanvankelijk een langgerekt hoog met kernen boven de Noordzee en oost Europa. In de loop van de komende week komt het zwaartepunt boven het continent te liggen. De stroming draait hierdoor zowel aan de grond als op hoogte van oost naar zuid en richting het weekeinde van 18/19 februari naar zuidwest, als de as van hogedruk ten zuiden van ons  komt te liggen.

Vooruitzichten

Zondag mogelijk nog wat (winterse) neerslag. Daarna perioden met zon en vrijwel droog. De maximumtemperaturen lopen op naar waarden (ruim) boven het langjarig gemiddelde. In de nachten lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 17 februari tot en met vrijdag 24 februari

60-70% kans op een overgang naar wisselvallig weer. De temperaturen liggen waarschijnlijk (ruim) boven normaal, ook in de nachten.

Temperatuur

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn