Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, meest droog.

19 september 2016 door Jannes Wiersema

bewolktEen noordoostelijke stroming voert van oorsprong polaire lucht aan. Een occlusie ligt vrijwel stationair boven het westelijk deel van de Noordzee. Vanaf de Oceaan loopt hier een volgende occlusie op in welke ook tot stilstand komt boven Engeland. Een klein koud putje boven de Duitse Bocht trekt vandaag via het Waddengebied zuidwaarts over het westen van het land.

Modellen zijn tamelijk consistent. Onder invloed van de PVA van het koude putje wordt de onstabiliteitsdiepte boven het westen van het land vandaag tijdelijk wat dieper waardoor de lichte (coalescentie) buitjes wat kunnen activeren.

Vandaag zijn er wolkenvelden en is er af en toe ruimte voor de zon, zeer lokaal kan er wat lichte regen of een lichte bui voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. Het wordt in de middag maximaal 19°C. Er staat een meest matige noord- tot noordoostenwind.

Dinsdag komt er weinig verandering in het weerbeeld. De wind is overwegend zwak en draait overdag naar een oostelijke richting. De minimumtemperatuur bedraagt ongeveer 12°C, maar kan in opklaringen lokaal dalen tot een graad of 7 met kans op een mistbank. De middagtemperatuur komt uit op 19°C.

Grosso modo domineert komende week een hoogterug het weerbeeld. Het hoogtelaagje dat eerder berekend werd voor komend weekend is verdwenen in de recentere uitvoer. Na het komende weekend laat de operationele run de hoogterug oostwaarts verplaatsen en zet een zonale stroming in.

Vooruitzichten

Rustig weerbeeld met wolkenvelden en af en toe zon. Meest droog met middagtemperaturen rond 20 graden Celsius.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 26 september tot en met maandag 03 oktober

Waarschijnlijk een overgang naar een wat wisselvalliger weertype met af en toe een passerende regenstoring. In loop van deze periode wordt de verwachting onzeker; er is 50% kans op een terugkeer naar het rustige weer en 50% kans op een voortzetting van het wisselvallige weerbeeld.

De aanwezigheid van de hoogterug wordt door vrijwel alle leden van het ensemble ondersteund. De overgang naar de zonale stroming begin volgende week zien we ook bij veel leden terugkomen, echter gedurende de EPS periode zien we toch weer een toenemend aantal leden weer een hoogterug op laten bouwen. Uiteindelijk in een verhouding van 50 om 50%

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn