Sunday 25 February
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, meest droog.

18 december 2016 door Jannes Wiersema

bewolktNog steeds wordt er  vochtige lucht naar ons land gevoerd en dat vertaalt zich in grijs en eentonig weer de beste papieren voor de zon is voor het Noorden. Vanaf dinsdag zal de aangevoerde lucht vanuit het oosten een flink stuk droger en ook kouder zijn waardoor de zon weer goed tevoorschijn zal komen. Tegen de kerst wordt het wisselvallig en zacht met de welbekende Kerstdepressie.

Een langgerekt hogedrukgebied boven centraal-Europa zorgt voor een zwakke zuidwestelijke stroming van vochtige lucht. Een zwak koufront is tot stilstand gekomen boven de zuidoostelijke helft van het land en neemt qua barocliniciteit verder in betekenis af. Een warmtefront trekt vandaag en morgen van west naar oost over de Noordzee. Verder trekt een koud putje via Duitsland zuidwaarts anticyclonaal om ons land. Daarmee trekt een zwak front over het oosten van het land zuidwaarts.

Weather map Waarschuwing land 0 new

Vandaag is het tamelijk bewolkt met nevel en vooral vanochtend ook lokaal mist. Mogelijk dat in het noorden de zon zich op enkele plaatsen laat zien. Het blijft overwegend droog en de middagtemperatuur komt uit rond 7°C. De wind is west tot zuidwest en is zwak, langs de kust staat er een matige wind uit west tot noordwest.

Komende nacht is het half tot zwaar bewolkt en hier en daar ontstaat mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 5°C in Zeeland tot lokaal iets onder het vriespunt landinwaarts. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Morgen overdag is het tamelijk bewolkt. Het blijft droog en er is kans dat in de middag de zon op een enkele plaats doorbreekt. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6°C en de zwakke tot matige wind waait uit oost tot zuidoost.

Bij aanvang van de periode is er sprake van een krachtige hoogterug boven centraal en Oost-Europa. Boven de Atlantische Oceaan is een sterke zonale stroming aanwezig en ons aandachtsgebied bevindt zich dan in de diffluente overgang van deze twee fenomenen. Aan het einde van de week zien we dat de rug verder weggedrukt wordt naar het oosten en daarbij ook verder afvlakt. Dit betekent dat de atmosfeer in onze omgeving ook meer doorstroomd raakt. In deze sterke stroming is er de potentie voor het ontstaan van enkele Rapid Cyclogenesis events. De details van het optreden hiervan verschillen van run tot run, maar de potentie is zeker aanwezig.

Vooruitzichten

Tamelijk rustig weer met vrij veel bewolking, aanvankelijk lage neerslagkansen en soms mist. In de loop van de week toenemende kans op neerslag en geleidelijk meer wind.

foto van Meteo Roodeschool.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 25 december tot en met zondag 01 januari

Grote kans op overgang naar wisselvallig en zacht weer met soms vrij veel wind.

Als we kijken naar het Ensemble dan zien we dat de meeste leden de overgang naar het meer doorstroomd scenario ondersteunen. Nu dient wel opgemerkt te worden dat in de afgelopen opeenvolgende EPS-runs deze overgang naar zonaliteit voortdurend een stukje in de tijd naar achteren geschoven werd. Het honoreren van een dergelijke trend is echter een lastige zaak. In ieder geval zien we tot en met de kerstdagen het zonale stromingspatroon in vrijwel alle leden terugkomen. Daarbij zien we in de diverse puntverwachtingen ook pieken in de wind, samenhangend met een mogelijk RaCy event. Tegen het einde van het jaar zien we echter toch weer een deel van de leden terugkeren naar een hoogterug boven Europa. De clusterscenario plaatjes van ECMWF laten dit ook zien.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Sneeuwkans

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn