Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, ook af en toe zon en vrijwel overal droog.

26 oktober 2013 door Jannes Wiersema

28Een lagedrukgebied ligt momenteel nabij het zuiden van Noorwegen en trekt langs de Noorse kust noordoostwaarts. Het bijbehorende front ligt inmiddels ten oosten van ons. In het front is een stabiele golf boven Frankrijk die vanmiddag langs het zuidoosten van ons land verder Duitsland intrekt. Ondanks het feit dat het polaire front gepasseerd is wordt met een zuid- tot zuidwestelijke stroming nog steeds zachte lucht aangevoerd. In feite bevinden we ons in een valse warme sector tussen eenĀ  occlusie boven de Britse Eilanden en het eerder genoemde front. Restanten vanĀ  occlusie trekken vanmiddag over de Noordzee oostwaarts. Een Atlantisch lagedrukgebied nadert zondag de Britse Eilanden en wordt zondag later op de dag boven Schotland verwacht. De bij dit laag behorende frontale storingen passeren ons land zondag.

Overdag zijn er wolkenvelden maar de zon laat zich ook af en toe zien. Het blijft op veel plaatsen droog. Alleen in het noorden is later lokaal lichte regen mogelijk. Het wordt opnieuw zacht met middagtemperaturen van 16 graden in het noordwesten tot 19 graden in het zuidoosten van het land. De wind blijft zuidwest en is boven land matig, aan zee (vrij) krachtig en in het noordelijk kustgebied mogelijk af en toe hard.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn er eerst enkele opklaringen. Later neemt vanuit het westen de bewolking toe. Het blijft dan nog op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. Er staat een matige zuid- tot zuidwestenwind, aan zee en op het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig.

Zondag overdag is er veel bewolking en regent het van tijd tot tijd. In de loop van de middag klaart het vanuit het westen wat op. De middagtemperatuur ligt rond 15 graden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land, aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind hard. (Bron: KNMI)

Het ziet er naar uit dat Nederland maandag te maken krijgt met een fikse zuidwesterstorm (mogelijk een zware storm windkracht 10 Bft) onder invloed van een zeer sterk uitdiepende randstoring. Het systeem wordt vandaag ten noordwesten van de Azoren opgetuigt, bereikt zondagavond laat met een kerndruk van 976 hPa de Ierse Zee en steekt maandag overdag uitdiepend tot 963 hPa de Noordzee over.

De komende periode hebben we in de bovenlucht te maken met een sterke zonale stroming die soms wat meandert. Storingen komen snel naderbij en kunnen behoorlijk uitdiepen wanneer de omstandigheden er gunstig voor zijn. Maandag is dat het geval wanneer over de Atlantische Oceaan een depressie naderbij en deze zuidwest vast Ierland snel ontwikkelt tot een stormdepressie die via de Britse Eilanden maandagmiddag de Noordzee optrekt om daarvandaan richting Scandinavie te bewegen. Halverwege de week krijgen we tijdelijk te maken met hogedrukinvloed waarna een volgende depressie over de Britse Eilanden de Noordzee optrekt dat dan ook nog eens fors uitdiept. Volgend weekeinde wordt hogedrukinvoed dan weer bepalend, na het weekeinde wordt er opnieuw een lagedrukgebied boven de Noordzee verwacht.

Vooruitzichten

Wisselvallig herfstweer met vooral maandag kans op storm. De temperatuur gaat in de nieuwe week terug naar normale waarden, met maxima van ongeveer 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 02 november tot en met zaterdag 09 november

Er is een grote kans op een voortzetting van het wisselvallig weertype met temperaturen die rond de normale waarden blijven liggen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn