Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden ook af en toe zon, later kans op regen

02 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Met een zuidwestelijke stroming wordt maritiem polaire lucht aangevoerd. Een noordoost-zuidwest georienteerd warmtefront boven Wales bereikt in de loop van de middag het noordwesten, maar dit trekt maar langzaam verder oostwaarts omdat het enigszins evenwijdig aan de stroming ligt. Het golvende koufront volgt in de nacht naar zaterdag en vervolgens occludeert het frontale systeem meer en meer. Zaterdagmiddag verlaat het front het zuidoosten en volgt een zwakke rug die van het westen uit passeert. In de avond verlaat de rug het oosten en draait de stroming naar zuidwest op nadering van een vrij actieve storing.

Vanochtend zien we voor het naderende warmtefront uit lichte neerslagsignalen in het noordwesten en noorden, alleen EC en Hirlam doen dit. EC geeft in de loop van de middag zelfs een behoorlijk signaal. Dit valt vooral uit middelbare bewolking voor het warmtefront uit. Het is de vraag hoeveel ervan de grond bereikt, in de waarnemingen zien we lokaal wel meldingen, maar met de condities lijkt dit weinig te doen. Later in de middag en avond zie we ook dat Harmonie36 enigszins meedoen op nadering van het golvende koufront, maar voorzichtiger dan EC en Hirlam, Harmonie38 geeft nog steeds vrijwel niets.

Wolkenvelden, maar er is ook af en toe zon. Later in de middag en vanavond is er kans op plaatselijk (lichte) regen. Het zuidoosten houdt het waarschijnlijk droog. De maximumtemperaturen liggen tussen 20 graden aan zee en lokaal 24 graden in het zuidoosten van het land. De wind is zuid tot zuidwest, zwak tot matig, en neemt aan de kust toe naar (vrij) krachtig.

Komende nacht is er veel bewolking en af en toe valt er regen of motregen. De minimumtemperatuur ligt rond 15 graden, aan zee enkele graden hoger. Er staat een zwakke zuidwestenwind, langs de kust is de wind matig en westelijk.

Zaterdagochtend is er eerst nog veel bewolking en kan er lokaal nog lichte (mot)regen vallen. In de middag wordt het droog en kan de zon af en toe doorbreken. De maximumtemperatuur ligt rond 22 graden. De zuidwestenwind is matig.

Tot zondag 4 september is er sprake van een min of meer zonale 500 hPa-stroming. Pas op zondag lijkt er een actievere hoogtetrog over de Noordzee te trekken. Er ontstaat zelfs een afsnoering boven de Noordzee, die maandag 5 september richting het Alpengebied trekt. Begin van de volgende week begint het hoogtepatroon sterker te meanderen. Boven de Britse Eilanden bouwt een hoogterug op. Deze kantelt in de loop van de volgende week, met aan het einde van de week een relatief hoog boven Midden-Europa, waarbij de straalstroom een veel noordelijker koers gaat volgen over Scandinavie. Aan de grond zien we na de passage van een grondlaag op zondag de opbouw van een hoog in ons aandachtsgebied. Midden volgende week zien we dan een hoog boven het zuiden van Scandinavie. Dit schuift vervolgens langzaam noordoostwaarts, waardoor van het zuiden uit een vore ons land nadert in de loop van vrijdag 9 september.

Vooruitzichten

Zondag veel bewolking en met regen of enkele buien. Daarna een overgang naar droog, vrij zonnig en warm weer.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 09 september tot en met vrijdag 16 september

Grote kans (rond 70-80%) op een weertype met temperaturen (ruim) boven het langjarig gemiddelde en slechts kleine kans op buien.

Een tamelijk eenduidig weerbeeld zien we in eerste instantie in de verschillende EPS-leden. Zondag duidelijk de grootste kans op significante regenhoeveelheden, 30-40% kans op meer dan 10 mm. Daarna in vrijwel alle leden snelle opbouw van hogedruk. Tot donderdag 8 september blijft dat het geval. Daarna zien we in 70-80% van de leden het centrum naar centraal Europa verplaatsen. Staafdiagrammen komen in de periode vanaf dinsdag 6 september dagelijks (ruim) boven normaal uit, neerslagkansen blijven beperkt tot rond 20%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn