Sunday 10 December
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanavond in het zuidwesten kans op wat regen.

12 november 2016 door Jannes Wiersema

45Een noord-zuid georienteerde frontale zone boven de Britse Eilanden trekt oostwaarts en stagneert op hoogte boven het westen van het land. De zone bestaat uit een aantal fronten, waarvan de meest westelijke in een vore ligt. Deze vore komt niet oostelijker dan de westelijke kustdistricten. Door drukstijgingen wordt de frontale zone steeds zwakker en ontstaat er een gordel van hoge druk met twee centra: boven Polen en ten westen van de Golf van Biskaje. Door het Poolse hoog wordt de zwakke frontale zone weer teruggedrongen en van het noordoosten uit drogere lucht aangevoerd. Een kleinschalig hoogtelaag trekt zondag nog vanaf Viking Bank via de Duitse Bocht over het oosten van het land zuidwaarts.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Er is tamelijk veel bewolking aanwezig, maar vooral in het noordoosten en oosten zijn er ook opklaringen. Vanavond kan er in het zuidwesten wat lichte regen vallen. De temperatuur ligt rond 4 of 5°C. De zuidoostenwind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig, in het Waddengebied mogelijk krachtig.

Vannacht komen er in het oosten enkele opklaringen voor, elders overheerst de bewolking. In het zuidwesten en langs de westkust kan er af en toe lichte regen vallen. De minima lopen uiteen van circa -1°C in het (noord)oosten tot 4°C aan zee. De zuidoostenwind blijft overwegend matig.

Morgen overdag overheersen de wolken(velden), in het oosten kan soms de zon even tevoorschijn komen. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 5°C. De oost- tot zuidoostenwind is zwak, aan zee en op het IJsselmeer matig.

Aan de noordflank van een langgerekte gordel van hogedruk staat er boven onze omgeving een westelijke stroming. Op dinsdag passeert een zwak frontaal systeem waardoor we tijdelijk in de zachte lucht terecht komen. Het zwaartepunt van het hoog trekt zich gedurende de week terug op de Atlantische Oceaan en krijgt een uitloper richting Groenland. Tegelijkertijd zien we een lagedrukgebied bij IJsland sterk uitdiepen en zich verplaatsen naar de Noorse Zee. Op woensdag passeert nog een tweede frontaal systeem ons land waarna we ons in de tweede helft van de week in maritiem polaire lucht bevinden. In het volgende weekeinde zien we een hoogtetrog uitzakken over West-Europa waarbij het golvende polaire front zich meestentijd oost van ons land bevindt.

Vooruitzichten

Overgang naar een zachter en wisselvalliger weertype, later in de week weer iets kouder.

v

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 19 november tot en met zaterdag 26 november

Waarschijnlijk voortzetting van een licht wisselvallig weertype met maxima rond normaal.

Tot en met vrijdag zie we een grote consistentie in tussen de EPS-leden, in zowel de temperatuur als windrichting zien we een relatief smalbegrensde pluim. We zien na nog een koude nacht naar maandag een duidelijke verzachting richting midden van de week. Later in de week komen we dieper in de polaire lucht en zien we de temperatuur week enkele graden dalen. De neerslagkans stijgt naar 90% op donderdag en vrijdag, echt grote hoeveelheden worden echter niet verwacht. Ook qua wind is er vrij weinig aan de hand, vanaf donderdag zien we af en toe een 6 Bft langs de kust en de kans op zware windstoten ligt daar dan rond de 10%. Vanaf het volgende weekeinde zien we de onzekerheid toenemen, bepalend hierin is wat de hoogtetrog gaat doen. Echt koud lijkt het voorlopig niet te worden, de kans op vorst in de nacht ligt rond de 10%. De neerslagkansen liggen rond de 50%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn