Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanmiddag in het noorden kans op een bui.

08 mei 2015 door Jannes Wiersema

Een rug boven de Noordzee beweegt in noordoostwaartse richting weg. Een lagedrukgebied zuidwest van de Britse Eilanden trekt via de Ierse Zee en het noorden van Engeland naar het midden van de Noordzee, alwaar het zaterdagmiddag aankomt. Een zwak warmtefront passeer ons land aan het einde van vrijdagavond en het begin van de nacht naar zaterdag, het koufront passeert aan het einde van de nacht en het begin van zaterdagochtend. Zaterdag overdag bevindt ons land zich wederom in een vrij krachtige zuidwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Bovendien passeert er in de middag nog een hoogtetrog.

Vanochtend zijn er wolkenvelden en plaatselijk is het plaatselijk nevelig. Toch is ook de zon af en toe te zien en in het noorden kan in de middag een enkele bui voorkomen. De temperatuur loopt vanmiddag uiteen van 15 graden op de Wadden tot plaatselijk 20 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind.

Komende nacht wordt de bewolking dikker en valt er af en toe regen. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden. De zuidoostenwind trekt aan naar matig, langs de kust en op het IJsselmeer naar vrij krachtig. Later in de nacht wordt de wind zuid tot zuidwest en wordt langs de kust krachtig.

Morgen overdag blijft het overwegend bewolkt en vooral in de middag kunnen weer enkele buien voorkomen. De middagtemperatuur varieert van 13 graden in het noordwesten tot lokaal 18 graden in het zuidoosten van het land. De zuidwestenwind is vrij krachtig tot krachtig, langs de kust mogelijk hard.

Op zondag bouwt zich een vrij krachtige rug op boven West- en Centraal Europa. Aan de grond resulteert in een hogedrukgebied dan van Frankrijk via Duitsland richting de Balkan beweegt alwaar het dinsdag aankomt. Zondag bevinden we ons nog in polaire lucht, maar maandag en dinsdag wordt met een zuidelijke stroming tijdelijk warmere lucht aangevoerd. In de nacht naar woensdag passeert er een weinig actief koufront van een laag dat via Schotland noordoostwaarts koerst. Woensdag overdag trekt een rug van west naar oost over het land. Op donderdag passeert een frontaal systeem, op vrijdag trekt een volgend laag recht over ons land oostwaarts. Daarna blijft de stroming min of meer zonaal met aanvoer van vrij koele lucht met van tijd tot tijd fronten.

Vooruitzichten
Zaterdag nog enkele buien, vanaf zondag enkele droge dagen met geregeld zon en temperaturen oplopend tot ongeveer 25 graden op dinsdag. Vanaf woensdag een geleidelijke overgang naar een koeler weertype met ook toenemende neerslagkansen.

PLUIM_06260_NWT

Bron: KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn