Friday 2 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanmiddag meer opklaringen. Meest droog.

15 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Aan de westflank van een wegtrekkend laag (boven Polen) wordt met een noordwestelijke stroming maritieme polaire lucht aangevoerd. Bij aanvang bevindt zich over het noordoosten van Nederland nog restanten van een occlusie. Van het westen uit komt een trekrug dichterbij. De rugas van deze rug bereikt vanmiddag het zuidwesten en passeert vanavond de oostgrens. Daar vooruit trekt eerst nog een zwakke trog aan de grond over het zuiden van het land. Het warmtefront van een frontaal systeem boven de Atlantische Oceaan komt in de loop van vandaag naderbij en passeert ons land nauwelijks actief komende nacht. Zaterdagavond bereikt het bijbehorende golvende NO-ZW georiƫnteerde koufront het noorden van het land.

Er wordt in het hele land wat motregen berekend, maar dit wordt slechts deels (“op de meeste plaatsen droog) gehonoreerd. Op de overtrekkende trog in het zuiden wordt door Harmonie36 en Hirlam wat neerslag in het zuidoosten berekend (door EC en Harmonie38 niet). Hirlam berekent als enige model wat neerslag op het warmtefront.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Er zijn wolkenvelden en er valt slechts lokaal wat (mot)regen, vooral in het noordoosten. Ook in het zuiden kan in de ochtend nog een enkele regenbui voorkomen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. In de loop van de dag zijn er ook perioden met zon. De maxima komen uit tussen 17 graden aan zee en 21 graden in het zuiden en zuidwesten. De noordwestelijke, later westelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied vrij krachtig.

Vannacht is er vrij veel bewolking en lokaal valt er een spat regen. Het kwik daalt naar een graad of 14 en er staat een zwakke tot matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Zaterdag overdag is er vrij veel bewolking en valt er af en toe regen. Het zuidoosten maakt nog de meeste kans op wat zon. De maxima lopen uiteen van 18 graden op de Wadden tot lokaal 23 in het zuidoosten van het land. De wind is zwak tot matig en westelijk, meest 3 Bft.

Een hoogterug trekt de eerste 36 uur via ons land richting Midden Europa met een afnemende amplitude met als gevolg een tijdelijke zonale stroming in het weekeinde. Vervolgens bouwt een hoogterug zich op ten westen van Ierland en die rug verplaatst zich eveneens oostwaarts en zorgt halverwege de week voor een hoog boven ons land. Het oostwaarts verplaatsen van de hoogterug is de opmaat voor een min of meer lopend golf van planetaire golven, waarbij de grondaanvoer voor ons land grotendeels uit de zuidwesthoek komt.

Vooruitzichten

Perioden met zon met in weekeinde en halverwege de week wat regen of een bui. Middagtemperatuur tijdelijk oplopend naar zomerse waarden.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 22 juli tot en met vrijdag 29 juli

Grote kans (70 %) op een licht wisselvallig weertype met temperaturen overdag rond normaal en minimumtemperaturen boven normaal.

De grootste onzekerheid zit de komende periode in het feit dat de timing van de overgang van een zuidelijke aanvoer met hogedruk boven onze omgeving naar een zuidwestelijke aanvoer met van tijd tot tijd randstoring in onze buurt niet zeker is. De spreiding in het temperatuurensemble wordt vanaf dinsdag snel groter. Nadat de zuidwestelijke aanvoer zich eenmaal manifesteert wordt de spreiding ondanks het latere tijdstip iets kleiner. De onzekerheid zit hem dus in timing van de overgang van min of meer standvastig weer naar een ietwat meer onstabiel weer.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn