Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vanmiddag steeds meer zon.

13 juli 2013 door Jannes Wiersema

Aan de oostflank van een hoog west van de Britse Eilanden staat een zwakke noordelijke stroming over de Noordzee en ons land. Een ZW-NO georienteerde rug vanuit dit hoog ligt ten westen van ons land boven de Noordzee en de as van deze rug beweegt op zaterdagmiddag over Nederland zuidwaarts. De subsidentieinversie, die nu rond de 4000 voet ligt, zakt daardoor naar zo’n 3000 voet. Een gebied met stratus en mist bevindt zich in het noordelijk deel van de FIR en ten noorden daarvan. Dit beweegt langzaam zuidwaarts en loopt op zaterdagavond en in de nacht naar zondag het land binnen, gevolgd door een koufront, wat zondagmiddag boven het zuidoosten van het land ligt.

Vanochtend is er veel bewolking, al komen er in het westen van het land al enkele opklaringen voor. Vanmiddag gaat de bewolking breken en komt er steeds meer ruimte voor de zon. Het blijft vandaag vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordelijk kustgebied tot lokaal 23 graden in het zuiden van het land. De wind is noord tot noordwest en is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Komende nacht is er vooral in het noorden van het land veel bewolking en is er kans op af en toe lichte motregen. In de zuidelijke helft van het land zijn er eerst opklaringen, maar daar kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima liggen tussen de 10 graden in het midden en zuiden van het land tot 14 graden in het noorden. Er staat een zwakke noordwestelijke wind.

Morgen is het in de ochtend bewolkt met in het zuiden mogelijk ook mist. Mogelijk valt er plaatselijk wat lichte regen of motregen. In de loop van de dag breekt de bewolking en komen er perioden met zon. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden in het noordelijk kustgebied tot plaatselijk 24 graden in het zuidoosten van het land. De noordwestelijke wind is zwak. (Bron: KNMI)

Het hoog ten westen van de Britse Eilanden met een uitloper in onze omgeving beweegt de eerste dagen langzaam wat naar het zuiden. Hoewel op zondag een zwak koufront passeert, verandert de luchtsoort waarin we ons bevinden nauwelijks. Doordat de aanvoer met het naar het zuiden bewegen van het hoog iets westelijker wordt, lopen de temperaturen begin komende week langzaam op. Vanaf midden komende week komt de kern van het hoog boven de Britse Eilanden te liggen en wordt de aanvoer weer noordelijk, waardoor de temperaturen weer wat zakken. Doordat tot en met komend weekend de straalstroom ten noorden van ons land ligt en ons land zich in de invloedssfeer van het hogedrukgebied bevindt, zal er vrijwel geen neerslag vallen. Pas na volgend weekend nemen de neerslagkansen toe, dankzij een hoogtelaag wat vanaf Scandinaviƫ naar het zuiden beweegt.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en meest droog. Middagtemperaturen oplopend van rond 21 graden op zondag tot rond 25 graden in het midden van de week. Aan het eind van de week opnieuw minder warm.

het weer

Samenvatting meerdaagse-periode:

Zonnige perioden en meest droog. Middagtemperaturen oplopend van rond 21 graden op zondag tot rond 25 graden in het midden van de week. Aan het eind van de week opnieuw minder warm.

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (90%) op het aanhouden van het rustige en overwegend droge weertype, waarbij de onzekerheid in de temperatuur vrij groot is. Aan het eind van de periode een toenemende kans op neerslag.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn