Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vooral in de zuidelijke helft lokaal wat (buiige) regen

19 maart 2013 door Jannes Wiersema

Een gordel van depressies boven de Atlantische Oceaan en Europa, met diverse grondkernen ter hoogte van de 50ste breedtegraad, bepaalt de volgende dagen ons weer. In dit lagedrukmoeras bevinden zich verschillende frontale systemen, zodat het overwegend grijs blijft met geregeld neerslag. Alleen donderdag zorgt een mobiele wig voor een tijdelijke weersverbetering. De lucht is polair van oorsprong, waardoor ook het kwik geen hoge toppen kan scheren.

Opnieuw is de temperatuur in delen van het land beneden het vriespunt gekomen. Nieuw- Beerta was met -1,7 graden de koudste KNMI post. Westdorpe werd niet kouder dan 3 graden in de plus. In het zuiden kwam wat regen voor.

Het houdt maar niet op wat betreft de tot in lengte van dagen durende winterse setting.
Het is zelfs zo, dat het vanaf komend weekend ’s nachts licht tot matig gaat vriezen, met overdag net aan wat lichte dooi en dat zelfs voor een lange tijd doordat er opnieuw een blokkade ontstaat boven de oceaan! Voor de tijd van het jaar(eind maart)gaat het vanaf zaterdag gemiddeld een graad of 8 onder normaal uitkomen,

Vandaag overheerst de bewolking, maar soms kan ook de zon even doorbreken. In het zuiden en later ook in het midden komt lokaal wat buiige regen voor. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 3 in het uiterste noordoosten tot 9 graden in het zuiden van het land. De wind is overwegend matig en komt in het noorden en midden van het land uit oostelijke richtingen, in het zuiden is de wind zwak zuidelijk.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en is het eerst op de meeste plaatsen droog. Aan het einde van de nacht neemt de kans op regen in het zuiden toe, mogelijk ook natte sneeuw. Minima lopen uiteen van iets onder nul in het noordoosten tot enkele graden boven nul in het zuidwesten. Er staat een meest matige oostelijke wind.

Donderdag wordt het in het hele land niet warmer dan 2/3 graden, ondanks flinke perioden met zon. Op de meeste plaatsen blijft het droog bij een zwakke tot matige wind uit het noordoosten. In de nacht lichte, lokaal matige vorst, -3/-6 graden.

Vrijdag wordt een koude voorjaarsdag met 2 graden in Groningen tot 3/5 zuidelijk van de grote rivieren. het blijft droog, de zon schijnt geregeld maar er steekt een straffe en koude oostenwind op. In de nacht kans op sneeuw bij minima rond het vriespunt.

In het weekend zien we een ontwikkeling die op termijn interessant kan zijn omdat er een aanval gedaan wordt op het zo koude voorjaarsweer en het machtsvertoon boven het noorden van Europa.. Een depressie op de oceaan probeert met zachte lucht in haar kielzog het hogedruk bastillon boven Noord- Europa pijn te doen. Dit lijkt uiteindelijk te gaan lukken. De blokkade breekt. De kern boven Scandinaviƫ zet na het weekend koers richting het oosten van Europa en samen met de depressie op de oceaan komt er een meer zuidelijke stroming opgang waarbij de kou afgesnoerd wordt en ons niet meer kan bereiken. De aanzet tot deze aanval zullen we in het weekend wel moeten bekopen met toenemende kans op neerslag, waarbij de temperatuur in het zuiden al wat kan gaan oplopen en een sterke oostenwind de hoofdrol voor zich opeist. Kortom: voorlopig koud en kouder. Na volgend weekend volgt vermoedelijk een eliminatie van de heerszucht boven Noord- Europa.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn