Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, vrijwel overal droog.

01 juli 2013 door Jannes Wiersema

Een zwak koufront ligt NO-ZW georienterd boven zuidoost Engeland en bereikt rond 12 UTC het noordwesten. In de loop van de middag en avond trekt het koufront over het land. Daar vooruit wordt met een zuidwestelijke stroming maritiem tropisch lucht aangevoerd. Op hoogte loopt er vanavond een trog op het front in, waardoor met name ten oosten van ons land de dynamische forcering toeneemt. Na koufrontpassage bouwt zich een rug op, zodat er in de nacht naar dinsdag weinig gradiƫnt is. Ons land komt dan weer in heldere polaire lucht terecht. Het eerder genoemde koufront blijft net ten zuidoosten van ons land slepen en dringt dinsdag in de loop van de avond door golfvorming mogelijk weer wat op in noordelijke richting en trekt mogelijk over het zuidoosten.

Vanochtend zijn er op veel plaatsen (laaghangende) wolkenvelden aanwezig, maar het blijft nagenoeg overal droog. Vooral in het zuiden en midden kan op steeds meer plaatsen de zon doorbreken. Van het zuidwesten uit komt er echter ook steeds meer hoge bewolking. Later in de middag en vanavond klaart het van het westen uit weer op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwestelijk kustgebied tot plaatselijk nog 23 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een overwegend matige wind uit westelijke richtingen.

NEERSLAG:

Neerslagsignaal op het koufront lijkt overdreven, in werkelijkheid valt er misschien heel lokaal een klein beetje regen. In de avond zien we enkele (onweers)buien net ten zuidoosten van ons land langstrekken, zowel Hirlam als Harmonie laten dit zien. Deze lijken op nadering van de hoogtetrog te ontstaan.

Komende nacht verloopt grotendeels helder en droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7 graden in het noordoosten tot 11 graden aan zee en er staat nagenoeg geen wind.

Morgen overdag zijn er eerst zonnige perioden, maar later op de dag komt er meer bewolking. In de loop van de avond neemt in het zuiden de kans op een bui toe. De middagtemperatuur ligt tussen 19 graden in het noordelijk kustgebied en 24 graden in het zuidoosten. De zuid tot zuidwestenwind is overwegend matig. (Bron:KNMI)

Er is sprake van een min of meer zonale stroming, waarin woensdag in de nacht en ochtend een frontale storing passeert. Daarna passeert in de loop van de donderdag nog een stroming in zeer afgezwakte vorm. Tegelijkertijd treden er dan al drukstijgingen op en in het weekeinde van 6-7 juli bouwt zich een hogedrukgebied op boven de Noordzee. In de loop van de volgende week verplaatst het hoog zich in westelijke richting

De diverse leden in het EPS geven een tamelijk eenduidige ontwikkeling. Het zwaartepunt van de storing van woensdag lijkt in de nacht en ochtend te passeren. De storing die donderdag op vrijdag passeert, geeft niet of nauwelijks neerslag. In het weekeinde geven vrijwel alle leden een duidelijk overgang naar hogedrukweer. Zwaartepunt van het hoog ligt in eerste instantie boven de Noordzee, later volgende week zien we in een meerderheid het zwaartepunt verplaatsen naar de omgeving van Ierland, maar wel met een uitloper tot boven onze omgeving. Eventuele advectie vanaf de Noordzee is dan niet al te sterk.

Vooruitzichten

Woensdag perioden met regen. Daarna overgang naar rustig en droog weer met steeds meer zon.

 

Samenvatting EPS-periode:

Grote kans (rond 80%) op een droog weertype met temperaturen rond of iets boven normaal. Kleine kans (rond 20%) op een koel weertype met geregeld regen of buien.

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn