Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Wolkenvelden, wat lichte regen en veel wind.

29 januari 2016 door Jannes Wiersema

40Het aandachtsgebied bevindt zich in een zuidwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Van het westen uit nadert en passeert een warmtefront van een volgende actieve randstoring. Heel actief lijkt het warmtefront niet te zijn. Aan de grond komt het warmtefront wat moeizamer door en wordt het steeds lastiger herkenbaar, nog het beste op dauwpunten. Voor het koufront uit lijkt een (zwakke) warm conveyor belt te lopen. Het golvende, ONO-WZW georiƫnteerde koufront bereikt de FIR vanmiddag en trekt in de nacht naar zaterdag van het noordwesten uit ons land in. In de ochtend activeert het front (toenemende PVA) en trekt het zuidoostwaarts. In de avond verlaat het koufront het zuidoosten. Het aandachtsgebied komt dan in een westelijke stroming van polaire lucht. In de avond trekt de hoogtetrog gevuld met zeer koude lucht op hoogte over de Noordzee oostwaarts.

Vanochtend schijnt in het zuidoosten mogelijk nog af en toe de zon. Elders is het overwegend bewolkt en hier en daar valt lichte regen of motregen. In de loop van de middag en avond gaat het op meer plaatsen regenen, maar in Limburg blijft het waarschijnlijk nog droog. De maxima liggen rond 10 graden. De zuidwestenwind wordt (vrij) krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer hard of stormachtig met in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten van 80-90 km/uur.

Komende nacht gaat het in het hele land harder regenen. De temperatuur daalt nauwelijks, de minimumtemperatuur ligt rond een graad of 8. De zuidwestelijke wind is vrij krachtig tot krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. Hierbij komen in het noordwesten nog steeds zware windstoten voor.

Zaterdag overdag regent het op veel plaatsen langdurig, maar in het uiterste noordwesten wordt het later in de ochtend droog. In de loop van de middag wordt het in de noordwestelijke helft droog en klaart het op, maar het zuidoosten blijft regenachtig. In de avond is er in het noorden kans op een bui, mogelijk met korrelhagel en een klap onweer. De maximumtemperatuur ligt in de ochtend rond een graad of 9, maar in de middag stroomt vanuit het noordwesten koelere lucht het land binnen. Vanuit het noordwesten draait de wind naar het westen en neemt daarbij af naar matig. Aan de kust blijft de wind vrij krachtig tot krachtig.

Tot komende dinsdag is er sprake van een licht meanderende westelijke stroming, waarbij van tijd tot tijd storingen overtrekken. Na passage van het actieve koufront op zaterdag lijkt het aandachtsgebied even in de polaire lucht terecht te komen, waarna op maandag en dinsdag een volgend diep lagedrukgebied het weer gaat bepalen. Het bovenlucht patroon begint dan sterker te golven Vanaf woensdag trekt dit laag naar Scandinavie en komt ons aandachtsgebied enkele dagen dieper in de polaire lucht. Vanaf volgende week vrijdag of zaterdag, duidt de Oper-uitvoer toch weer op een zachter weertype.

Vooruitzichten
Af en toe zon, maar ook geregeld regen of buien met (vrij) veel wind. Na dinsdag duidelijk minder zacht.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 05 februari tot en met vrijdag 12 februari
Wisselvallig weertype met temperaturen die waarschijnlijk oplopen naar waarden (iets) boven normaal.

Tot dinsdag zien we in het algemene stromingspatroon slechts kleine verschillen in de verschillende systemen. Het gaat vooral om timingsverschillen in de passage van de verschillende fronten en trekruggen. Zondag is er vooral onzekerheid over een langstrekkende golf of een frontale afloper. Mogelijk dat er ook dan nog vrij veel regen kan vallen, de EPS-uitvoer geeft deze indicatie vooral voor het zuiden. Van tijd tot tijd krijgen we ook met een stevig windveld te maken, met geregeld zware windstoten in de kustprovincies. Onder invloed van het grootschalige laag komt het maandag en mogelijk ook dinsdag ook verder landinwaarts tot zware windstoten. In de EPS-uitvoer zien we bijv. ook voor de Bilt kansen op zware windstoten rond 60%. Daarbij overigens hoge temperaturen boven de 10 graden, vooral maandag. Na dinsdag zien we in een meerderheid van de oplossingen een noordwestelijke stroming. Dit lijkt in de meeste oplossingen tot vrijdag te duren, waarna we waarschijnlijk toch weer met een zuidwestelijke stroming te maken krijgen. Ook een ruime meerderheid van de EPS-leden laat de stroming weer meer west tot zuidwest worden onder invloed van een Atlantisch laag.

chart pluim vrij 29 jan 2016  temp

chart pluim neerslag vrij 29 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn