Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zacht. Eerst bewolkt, maar van het zuiden uit zon.

02 april 2016 door Jannes Wiersema

28Tussen een hoog boven centraal Europa en lagedruk boven de oceaan staat er in ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming. Een zwakke frontale zone strekt zich momenteel uit van het zuidoosten van Frankrijk naar Zuid-Duitsland en in de stroming komt deze zone heel langzaam naar het noorden. Boven het westen van Frankrijk ontstaat er in de loop van de middag een golf in deze zone, waarvan de golftop in de nacht naar zondag via East-Anglia noordwaarts trekt. Het inactieve warmtefront-deel passeert later in de middag en avond van zuid naar noord, het koufront trekt in de loop van zondagnacht en -ochtend van west naar oost over Nederland. Het front komt dan noord-zuid geori├źnteerd langs de oostgrens of boven het westen van Duitsland tijdelijk tot stilstand. Zondagavond nadert van het zuiden uit een volgende golf. De activiteit daarvan ziet er serieuzer uit. mede door de extra forcering van een hoogtetrog die op dit systeem inloopt.

De dag begint op de meeste plaatsen bewolkt. Later in de ochtend en ’s middags komt er van het zuiden uit op steeds meer plaatsen ruimte voor de zon. In het uiterste noorden houdt de bewolking waarschijnlijk ook vanmiddag de overhand. Vanavond neemt de bewolking van het zuiden uit ook in de rest van het land weer toe en in het (zuid)westen is wat lichte regen of een bui niet helemaal uit te sluiten. De maxima lopen uiteen van 13 graden in het noordwesten tot rond 18 graden in Limburg, maar op de Wadden blijft de temperatuur enkele graden achter. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen oost en zuid. Aan de kust kan in de middag een zwakke wind van zee opsteken.

Komende nacht is het bewolkt en neemt de kans op wat regen of een bui toe. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8 graden in het noorden tot 12 graden in het zuiden. De wind is zuidoostelijk en neemt toe naar matig, langs de kust tot vrij krachtig.

Zondagochtend wordt het geleidelijk overal droog en van het westen uit breekt de zon op de meeste plaatsen goed door. In de loop van de middag komt er meer bewolking en tegen of in de avond neemt de kans op een bui van het zuiden uit toe. De wind is matig, langs de kust vrij krachtig uit een zuid- tot zuidwestelijke richting. De middagtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noordwesten tot 20 graden in het zuiden.

Tot en met dinsdag is er sprake van een zuidelijke hoogtestroming in ons aandachtsgebied. De as van een grootschalige hoogtetrog ligt zondag van Ierland naar Portugal en dit systeem trekt heel langzaam oostwaarts. Soms trekt aan de oostflank in de zuidelijke stroming een kortgolvige trog noordwaarts over ons aandachtsgebied. Dinsdag snoert in het zuidelijk deel van de genoemde grootschalige trog boven Spanje een hoogtelaag af, dat richting het Middellandse Zeegebied trekt. Het noordelijke deel van deze trog trekt dinsdag op woensdag van west naar oost over Nederland. Vanaf woensdag stelt zich boven de oceaan en het westen van Europa een steeds sterker meanderende west- tot noordwestelijke stroming in, waarbij de aangevoerde lucht weer een stuk frisser wordt.

Vooruitzichten

Tot en met dinsdag zacht met geregeld zon, maar soms ook regen of een enkele bui. Daarna overgang naar een koel en buiig weertype.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 09 april tot en met zaterdag 16 april

Grote kans (rond 80%) op het aanhouden van het wisselvallige weertype. In het volgende weekeinde waarschijnlijk nog koel, daarna een toenemende kans op temperaturen boven het langjarig gemiddelde.

Het overgrote deel van het ensemble ondersteunt het scenario van enkele zachte dagen, waarschijnlijk tot en met dinsdag. Timing en activiteit van de (buien)storingen is echter in een situatie als deze een onzekere factor. De overgang naar een sterker cyclonaal weertype met lagere temperaturen zien we ook in de meeste leden vanaf woensdag wel terugkomen. Later in de periode houdt de cyclonaliteit aan, maar zien we vanaf 10/11 april in een meerderheid van de leden het laag ten westen van Nederland, met een overwegend zuidelijke stroming tot gevolg en mogelijk weer wat hogere temperaturen

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn