Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zachte Kerst.

25 december 2015 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Tussen een koufront, dat gisterenmiddag en avond ons land passeerde, en een naderend warmtefront trekt vanochtend een trekrug over ons land. Het warmtefront behoort bij een laag dat richting Ierland trekt. Het front bereikt in de loop van middag het zuiden van ons land en trekt vanavond naar het noordoosten weg. Morgen, 2e Kerstdag, bevindt ons land zich in een brede warme sector en neemt de wind weer iets toe.

Vanochtend schijnt op veel plaatsen de zon. In de loop van de ochtend en vanmiddag neemt van het zuiden uit de bewolking toe, in de loop van de middag en vanavond valt er nu en dan wat regen of motregen. De temperatuur ligt rond 8 graden en loopt vanavond van het zuiden uit op tot ruim 10 graden. De wind, zuidwest tot zuid, is matig, langs de kust en op het IJsselmeer eerst nog (vrij) krachtig.

Waarschuwing land 0 new

Vannacht is het bewolkt en kan er in het noordoosten eerst nog wat regen of motregen vallen. De temperatuur ligt rond 10 graden. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en op het IJsselmeer krachtig of hard.

Tweede Kerstdag blijft het droog en in de loop van de ochtend breekt van het zuiden uit op veel plaatsen de zon goed door. Met middagtemperaturen van 12 tot 15 graden is het opnieuw erg zacht. De zuidwestenwind blijft stevig doorstaan.

De synoptische situatie is eenduidig. De meanderende zonale stroming wordt dit weekeinde onderbroken door een sterk opbouwende hoogterug boven west Europa. De opbouw heeft te maken met de soms sterke depressie activiteit op de oceaan en het daardoor uitzakken van koude lucht waardoor een oceaantrog uitdiept en er vooruit een rug ontstaat. De eerste dagen van deze verwachtinsperiode is het dan ook overwegend droog, vanaf dinsdag breekt de meanderende westcirculatie beetje bij beetje weer wat meer door tot over ons aandachtsgebied. De eerste doorbraak met de passage van een zwak koufront op dinsdag wordt weer gevolgd door een tijdelijke hogedrukopbouw tot oudejaarsdag. In het nieuwe jaar is het dan weer een komen en gaan van fronten en ruggen over onze omgeving.

Vooruitzichten

Aanvankelijk meest droog met nu en dan zon, de tweede helft van de week een toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 01 januari tot en met vrijdag 08 januari

Grote kans op het aanhouden van het wisselvallige weer. De temperatuur doet een stapje terug, maar ligt waarschijnlijk nog steeds ruim boven de normale waarde.

In de meeste oplossingen is de genoemde hoogterug vrij krachtig aanwezig. De doorbraak naar een echte meanderende westcirculatie verschilt in het ensemble enigszins qua timing rond de 30e december. De temperatuurpluim toont in het nieuwe jaar een ietwat lagere waarde, maar blijft ook daarmee nog steeds boven normaal. Oplossingen waarin het ’s nachts dan een graadje gaat vriezen zijn echter een uitzondering in de pluim. De staafjesdiagrammen geven dit alles mooi aan. De gemiddelde neerslagkans gaat naar 60% in de eerste week van het nieuwe jaar. En de wind zit in de zuidwest tot westhoek.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn