Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig

10 september 2015 door Jannes Wiersema

28Het weer in ons land wordt vandaag bepaald door een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit hogedrukgebied, bij aanvang van de periode met het zwaartepunt midden Noorwegen en Zweden beweegt gestaag in oostelijke richting. Aan het einde van deze periode ligt het centrum boven Finland. Met het oostwaarts bewegen van het hoog, wordt de stroming in onze omgeving meer oost tot zuidoost en wordt er droge lucht aangevoerd. Een hoogtelaag (ULL) boven Tsjechië trekt langzaam in onze richting en ligt vrijdag 12 UTC boven ons land.

Vandaag is het zonnig, waarbij er vooral in het noorden ook sluierbewolking voorkomt. Verder kunnen er in de middag enkele stapelwolken ontstaan. De temperatuur loopt op naar 18 tot 20 graden en de oostenwind blijft matig, in de kustgebieden af en toe vrij krachtig.

Komende nacht is het opnieuw vrijwel onbewolkt en koelt het af naar een graad of 9 bij een zwakke tot matige oostelijke wind.

Ook morgen zijn er flinke perioden met zon. In de middag ontstaan er stapelwolken en vanaf de tweede helft van de middag kan er met name in het noordoosten een enkele bui tot ontwikkeling komen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De oostenwind is meest matig.

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag ten zuidwesten van IJsland met een daarbij een uitgezakte trog richting de Golf van Biskaje, terwijl op zaterdagochtend een zwakke hoogterug ons land nog passeert. Daarna komen we een aantal dagen onder invloed van deze hoogtetrog, totdat de as hiervan op dinsdag ons land passeert. Ondertussen is het hoogtelaag ten noordwesten van Ierland komen te liggen. Dit blijft hier tot op vrijdag rondtollen. Op vrijdag passeert dan een volgende uitgezakte trog ons land. In het grondpatroon zien we zaterdagnacht een laag boven Ierland liggen met daarbij een frontaal systeem richting de Atlantische Oceaan net ten westen van Spanje. Hiervoor bevindt zich een tong van warme lucht waar we op zaterdag met de zuidelijke bovenstroming in terecht komen (met in onze omgeving ThetaW waarden van 15 graden). Hierin onstaan dankzij de naderende hoogtetrog en geholpen door restanten van frontale systemen buien boven de Golf van Biskaje en Frankrijk. Deze trekken op zaterdagmiddag en avond bij ons over. Ook op zondag lijkt dit het geval, waarna op maandag een frontaal systeem passeert, waardoor we in de polaire lucht komen en even onder invloed van een rug. Een volgend laag nadert vanaf de Atlantische Oceaan en ligt dan op donderdag boven de Britse Eilanden, terwijl het frontale systeem ons land passeert. In het volgende weekend lijkt zich dan een hoog boven ons land op te bouwen.

Vooruitzichten

In het weekend een overgang naar een wisselvallig weertype, met in het midden van de week tijdelijk wat afnemende neerslagkansen. Temperaturen aanvankelijk rond 20 graden, maar na het weekend enkele graden lager.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 17 september tot en met donderdag 24 september Aanvankelijk grote kans op een wisselvallig weertype, maar later in de periode mogelijk een overgang naar een droger weertype. Temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn