Het centrum van een hogedrukgebied ligt om 00 UTC boven het zuidoosten en oosten van ons land en beweegt noordoostwaarts. Morgenmiddag ligt het hoog boven het oosten van Denemarken en het uiterste zuiden van Zweden. Door de verplaatsing van het hoog komen we aan de zuidwestflank van het hoog geleidelijk in een zwakke zuidoostelijke stroming terecht. De aanwezige lucht is van polaire origine, overdag wordt de lucht door verdergaande subsidentie en de naar zuidoost draaiende stroming geleidelijk droger. Morgen neemt de zuidoostelijke stroming in kracht toe en wordt er op alle niveaus geleidelijk warmere en nog wat drogere lucht aangevoerd.
Harmonie36 mee kwam voor deze nacht met een mistsignaal voor met name het noordoosten, in werkelijkheid waren de mistbanken meer voor het midden en het oosten weggelegd. Ander aandachtspunt is de zeewind vanmiddag, Harmonie en Hirlam geven hier een duidelijk signaal voor.
In de vroege ochtend is het koud en komen er plaatselijk enkele mistbanken voor. De temperatuur loopt echter snel op en de mistbanken verdwijnen snel. Verder is het vandaag zonnig, al kunnen er met name in de kustprovincies enkele stapelwolken ontstaan. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 16 graden, in het Waddengebied enkele graden lager. Er staat een zwakke zuidelijke wind. Vanmiddag kan er in de kustgebieden een zeewind opsteken. In de avond draait de wind overal oost tot zuidoost.
Komende nacht is het helder. De minima liggen rond 4 graden, maar op een enkele beschutte plek kan het enkele graden kouder worden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.
Morgen overdag is het zonnig en droog. De maxima lopen uiteen van een graad of 16 op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuidoosten van het land. De zuidoostelijke wind is matig.
Tussen een hogedrukgebied boven het Oostzeegebied en een lagedrukgebied net west van het Iberisch Schiereiland staat in onze omgeving een zuidoostelijke stroming waarmee warme en droge lucht wordt aangevoerd. In de loop van volgende week verdwijnt het hoog boven de Oostzee en dringt het laag van het zuidwesten uit op richting Midden- en later in de week ook Oost-Europa. Tegelijkertijd zien we west van de Britse Eilanden een rug ontwikkelen. De stroming draait in de loop van de week via oost naar noordoost en op de nog langere termijn zelfs weer naar richtingen tussen west en noord. De warme lucht lijkt zich sowieso tot halverwege volgende week te kunnen handhaven, alhoewel de noordelijke kustgebied met een noordoostelijke stroming al te maken krijgen met de aanvoer van koelere lucht van over de Noordzee.
Zonnig, droog en warm met maximumtemperaturen tussen de 22 en 25 graden.
woensdag 11 mei tot en met woensdag 18 mei
Aanvankelijk grote kans (ca. 80%) op een warm weertype met een kleine kans op een regen- of onweersbui. In de loop van de periode neemt de kans op een koeler weertype toe.
De consistentie tussen de EPS-leden is tot en met begin volgende week groot te noemen gezien de geringe spreiding in de temperatuurpluim. De maxima liggen met waarden tussen de 20 en 25 graden ruim boven normaal. In de loop van volgende week zien we de spreiding steeds verder toenemen, hetgeen te maken heeft met hoe snel de stroming noordoost of noordelijk wordt. De noordelijke kustgebied zijn door de relatief koude Noordzee sowieso gevoeliger voor een eerdere afkoeling dan het midden en zuiden van het land. Tot en met maandag is het overal zo goed als droog. Vanaf halverwege de week zien we de kans op een enkele regen- of onweersbui van het zuiden uit toenemen. Op de langere termijn is de spreiding tussen de oplossingen dermate groot dat er geen voorkeursstromingsrichting is aan te geven. De spreiding in de maxima is dan ook erg groot met een variatie tussen de 10 en 25 graden. De neerslagkans ligt rond de 40% en de wind houdt zich rustig.