Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en droog, vanochtend eerst nog lokaal gladheid.

13 februari 2017 door Jannes Wiersema

Tussen een krachtig hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië / de Baltische Staten en een laag boven Portugal staat in ons gebied een oostelijke stroming waarmee continentaal polaire lucht wordt aangevoerd. De komende 48 uur kantelt de as van het hoog naar een meer noord-zuid oriëntatie en trekt zuidwaarts richting de Balkon. Ten gevolge hiervan draait de stroming van oost naar zuidoost.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het wordt vandaag zonnig en droog, in het zuidoosten zou aanvankelijk lokaal wat bewolking kunnen voorkomen. Tot halverwege de ochtend vriest het nog licht en is er plaatselijk kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten en/of sneeuwresten. De temperatuur loopt in de middag op naar 4°C op de Wadden tot 8°C in het zuiden. Door een schrale oostenwind, die matig is en in de kustgebieden (vrij) krachtig, voelt het echter kouder aan.

In de nacht naar dinsdag blijft het onbewolkt en droog. De temperatuur daalt naar -4°C plaatselijk in het noordoosten en -1°C in het zuiden. De oostenwind blijft matig, in de kustgebieden af en toe vrij krachtig.

Dinsdag overdag schijnt de zon opnieuw volop en blijft het overal droog. De middagtemperatuur komt uit op 5°C op de Wadden en 9°C in het zuiden. De wind is oost tot zuidoost en overwegend matig, in de avond zwakt de wind vooral landinwaarts af.

Een omegablokkade boven Midden-Europa trekt – langzaam in betekenis afnemend – zuidwaarts. Vanaf donderdag 16 februari wordt de stroming dan tijdelijk westelijk met de passage van een zwakke trog. Tegelijkertijd bouwt een  rug van Hogedruk op boven de Britse Eilanden op. Deze trekt op zaterdag 18 februari door (een dag eerder dan in de vorige run) waarna we in een meanderende weststroming terechtkomen. Aan de grond zien we dat het van oorsprong Scandinavische Hoog zuidwaarts richting Zuidoost-Europa zakt. Daarbij kantelt de as van het hoog naar een zuidwest-noordoost oriëntatie waardoor de wind van zuidoost naar zuidwest gaat ruimen. Op donderdag 16 februari passeert een zwakke storing, gevolgd door een mobiele rug. Vanaf zaterdag 18 februari trekken er aan de noordflank van een hoog met centrum nabij de Golf van Biskaje in een weststroming diverse oceaanstoringen over het aandachtsgebied. Omdat het hoog geleidelijk de neiging krijgt noordwaarts op te dringen volgen de storingen wel een vrij noordelijke koers waardoor de wisselvalligheid en neerslagaccumulaties over het algemeen niet groot zijn.

Vooruitzichten

Eerst droog en vrij zonnig, daarna meer bewolking en toenemende kans op regen. Zacht met vooral op woensdag middagtemperaturen boven 10 graden.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 20 februari tot en met maandag 27 februari

Waarschijnlijk licht wisselvallig en vrij zacht weer met dagelijks ongeveer 50% kans op regen.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn