Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en koud.

28 november 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktAan de zuidflank van een hogedrukgebied boven het noorden van de Noordzee wordt met een noordoostelijke stroming koude en droge lucht aangevoerd. Het hoog trekt zuid- tot zuidoostwaarts en bereikt ons land in de loop van de avond. Vanaf komende nacht ligt het hogedrukcentrum boven (Midden-)Duitsland met nog een uitloper boven onze land. De rugas ligt morgen overdag west-oost georienteerd over ons land, later zakt de rugas zuidwaarts in de avond wordt de stroming boven de noordelijke helft van het aanlandig. Morgenavond loopt een zwak frontaal systeem van het noordwesten uit onze FIR binnen en zal in de nacht naar woensdag het noorden van ons land bereiken.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vanochtend is het koud met aanvankelijk op veel plaatsen lichte vorst. Tot halverwege de ochtend kan het lokaal glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Verder is het vandaag droog en schijnt de zon volop. Ondanks de zon blijft het tamelijk koud met middagtemperaturen van 3°C in het oosten tot 6°C op de Wadden. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Komende nacht blijft het onbewolkt en ontstaan er enkele mistbanken. Het wordt een koude nacht met op uitgebreide schaal matige vorst. De minima liggen overwegend tussen de -5 en -8°C. Alleen op de Wadden en langs de Zeeuwse kust wordt het met ca. -2°C minder koud. De wind is zwak uit veranderlijke richtingen, in het zuidwestelijk kustgebied staat een matige oostenwind.

Morgen lossen de mistbanken in de ochtend op en is het opnieuw zonnig en droog. Het wordt een koude dag met maxima van +1°C in het oosten tot 4°C op de Wadden. De wind blijft zwak en veranderlijk, in het Waddengebied staat een matige west- tot zuidwestenwind.

Tot en met na het volgende weekeinde zien we in de bovenlucht een geblokkeerd stromingspatroon boven West-Europa. Een langgerekt hogedrukgebied strekt zich vanaf woensdag uit vanaf de Britse Eilanden tot over Midden-Europa. Tegelijkertijd ligt er tot en met zaterdag een lagedrukgebied boven Scandinavie. Het bijbehorende polaire front komt op NW-ZO georienteerd over het noordoostelijk deel van de Noordzee te liggen, van tijd tot tijd trekken zwakke randstoringen via Denemarken zuidoostwaarts. In het volgende weekeinde en begin volgende week blijft het hogedrukgebied in onze omgeving dominant aanwezig waarbij het centrum zich geleidelijk naar Centraal-Europa verplaatst.

Vooruitzichten

In de nacht naar woensdag nog helder en koud. Verder een overwegend bewolkt en droog weertype. Donderdag en vrijdag vrij zacht, in het weekeinde weer geleidelijk kouder.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 05 december tot en met maandag 12 december

Grote kans op een droog en aanvankelijk vrij koud weertype met kans op vorst in de nacht. In de loop van de periode toenemende kans op een zachter weertype.

Tot en met vrijdag is de spreiding van de EPS-leden erg klein. In de nacht naar woensdag gaat het nog op uitgebreide schaal licht tot matig vriezen. Woensdag overdag zal noord van de rugas een aanlandige wind weer zachtere lucht aanvoeren, een zwak frontaal systeem zal a.g.v. van subsidentie nog amper neerslag geven. Op vrijdag zien we nog een neerslagkans van ca. 30%, verder ligt de neerslagkans op hooguit 20%. Op donderdag en vrijdag is het door een aanlandige wind vrij zacht. In het weekeinde, maar vooral in de loop van volgende week zien we de spreiding flink toenemen. De temperatuur zal afhangen van de exacte positie van het hoog en daarmee de windrichting. Bij een meer continentale aanvoer blijft het aan de koude kant met kans op vorst in de nacht en vroege ochtend. Bij een wind uit zuidwest- of westelijke richting uiteraard hogere temperaturen. De kans op vorst in de nacht en vroege ochtend ligt vanaf zondag weer enkele dagen rond 30% en de maxima liggen dan rond of iets beneden het langjarig gemiddelde. Op de langere termijn zien we stroming in steeds meer EPS-leden zonaler worden, de zachte oplossing komen dan geleidelijk in de meerderheid. Helemaal op het einde van de EPS-periode zien we bovendien de wisselvalligheid toenemen met neerslagkansen die toenemen naar 60%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn