Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm, in de avond kans op onweer.

15 september 2016 door Jannes Wiersema

37In de bovenlucht neemt een blokkerend hoog, met de kern boven Denemarken en de zuidpunt van Noorwegen langzaam in kracht af en trekt daarbij als langgolvige rug langzaam oostwaarts. Een afgesnoerd laag boven de Golf van Biskaje trekt zeer langzaam zuidoostwaarts. Boven Nederland wordt de bovenluchtstroming morgen in de loop van de dag cyclonaal, waarbij er in de avond en begin van komende nacht een kortgolvige hoogtetrog over het noorden van Frankrijk westwaarts trekken. Aan de grond ligt een laag boven de Golf van Biskaje, dat de komende 24 uur opvullend over de Pyreneeën richting de Middellandse Zee beweegt. Bijbehorend koufront, dringt om het laag heen op naar het noorden, maar stagneert wat door dat het door een thermisch laag boven Noord-Frankrijk loopt. Het koufront bereikt pas morgenavond het zuiden van ons land en wordt voorafgegaan door een vore. Front en vore trekken in de avond en nacht noordwaarts over het land. Het front verlaat morgenochtend het noorden en komt dan boven de Noordzee te liggen.

Aandachtspunt is vooral de buienactiviteit later op de dag en komende nacht. In de vore geven alle modellen geen neerslagsignaal, pas erachter op het koufront. Positie en intensiteit zijn nog onzeker. Niet alleen verschillen de modellen onderling, maar laten de individuele modellen per run, ten opzichte van de vorige runs, grote verschillen zien. Mogelijk draagt het thermische laag boven Noord-Frankrijk bij aan de onzekerheid. Wel lijkt het, dat er onweersbuien komen, de nadruk ligt op het midden en zuiden, en dat de activiteit afneemt hoe noordelijker ze komen. Volgens de modellen, zou het kunnen dat de buien lokaal pittig uitpakken, vooral in Zeeland.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Het is vandaag aanvankelijk opnieuw zonnig en het wordt met 27 tot 31°C een fractie minder warm dan gisteren. Later op de dag neemt in het zuiden de bewolking langzaam toe en vooral in de avond is er in het zuiden kans op een regen- of onweersbui. In het noorden van het land blijft het droog. De oostelijke wind is matig. In de loop van de middag en avond draait de wind in de zuidelijke helft van het land naar een zuidwestelijke richting.

Komende nacht is er vrij veel bewolking en komt er nog een enkele regen- of onweersbui voor, die langzaam naar het noorden wegtrekken. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 17°C en de zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. In het noorden is de wind eerst nog oostelijk.

Morgenoverdag is er af en toe zon met een kleine kans op een bui. Met een middagtemperatuur van ongeveer 23°C is het aanmerkelijk minder warm. De zuidwestenwind is matig, aan de kust soms vrij krachtig.

Een 500 hPa hoogtelaag ligt boven centraal Europa en trekt in het weekeinde al opvullend naar de Balkan. Hierdoor komt de weg vrij voor een licht golvende zonale stroming, met het sturende laag net ten zuiden van IJsland. Dit laag gaat vanaf begin volgende week tot het einde van de periode ons weer gaat bepalen. Aan de grond zien we eerst nog een zwakke trekrug op zondag ons land passeren. Het sturende grondlaag ligt ter hoogte van IJsland en omdat dit ten opzichte van ons land ver weg is passeren de meest frontale systemen ons land niet of in afzwakte vorm. Pas aan het einde van de periode lijken wat actievere frontale systemen ons land te bereiken.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig weer met vrij veel bewolking, maar ook af en toe zon. Middagtemperaturen ongeveer 21 °C.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 22 september tot en met donderdag 29 september

Licht wisselvallig herfstweer met later in de periode toenemende neerslagkansen. Middagtemperaturen rond of iets boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

De overgang naar een zonale stroming wordt door alle ensemble leden ondersteund. Wel zien we bijvoorbeeld in de cluster plaatsje 500 hPa dat er in de noord-zuid positie van de stroming verschillen zitten, wat o.a. in de spreiding van de neerslag te zien is. Kijkende naar de temperatuurpluim dan valt op dat gedurende de gehele periode een zaagtandpatroon aanwezig is, hetgeen duidt op flinke dagelijkse gang. Afhankelijk de timing van de golven en de positie van de bovenstroming zullen we te maken krijgen met licht wisselvallig herfstweer of met een aantal droge dagen. De kans op veel wind is niet groot en een zuidwestelijke windrichting lijkt de grootste kans te maken.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn