Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en warm, vanavond in het zuiden enkele onweersbuien.

12 juni 2015 door Jannes Wiersema

37Een lagedrukgebied boven de Bretagne beweegt noordwaarts. Vanavond komt het laag aan boven Zuid-Engeland. Deze kern koerst vervolgens noordwest van ons land richting de Duitse Bocht. Het bijbehorend warmtefront ligt om 06 UTC W-O georiënteerd boven het zuiden van het land en verlaat vannacht het noordoosten. Bijbehorend koufront bereikt vannacht NW-ZO georiënteerd het zuidwesten en verlaat morgen ochtend het noordoosten. In de warmte sector is een thermische convergentiezone aanwezig, die aan het einde van de middag het zuidoosten bereikt. Naarmate deze convergentiezone noordelijker trekt wordt deze wel minder uitgesproken. Een hoogterug ligt intussen ZO-NW georiënteerd boven het land en verschuift maar langzaam noordoostwaarts, waardoor de dempende invloed ervan zeker boven de noordelijke helft van land nog tot vannacht aanwezig zal zijn. Aan de zuidflank van deze rug is de bovenstroming ook nog eens licht diffluent, hetgeen de ontwikkeling van georganiseerde convectie enigszins tegengaat. Tot slot komt ook een bij het laag behorende occlusie richting ons land. Zaterdagavond ligt deze NO-ZW georiënteerd boven het noorden van de FIR, boven zee.

Het is zonnig en droog. Vanmiddag kunnen er enkele stapelwolken ontstaan. Aan het einde van de middag en in de avond neemt in het zuiden de kans op enkele regen- of onweersbuien toe. Er is daarbij ook een kleine kans op hagel, zware windstoten (tot 80 km/u) en lokaal veel neerslag. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22 graden op de Wadden tot ca. 30 graden in het zuidoosten van het land. De oostenwind is meest matig, aan het einde van de middag draait de wind in het zuiden naar zuid.

Vannacht is er vrij veel bewolking en komen er enkele buien voor. Daarbij is nog een kleine kans op onweer. Het wordt niet kouder dan een graad of 17. De wind is zwak tot matig en komt uit richtingen tussen oost en zuid. In de loop van de nacht draait de wind in het zuidwesten naar een zuidwestelijke richting.

Zaterdag begint bewolkt en vooral in het noorden en oosten van het land komen enkele buien voor, zeer lokaal mogelijk met onweer. In de middag is het nagenoeg overal droog en breekt vooral in de zuidelijk helft van het land de zon door. De temperatuur ligt in de middag tussen de 17 graden in het noordwesten en lokaal nog 24 graden in het zuidoosten van het land. De wind wordt overal zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, langs de kust en op het IJsselmeer naar krachtig.

Een gordel van hogedruk loopt van de Azoren via Ierland naar IJsland. Deze gordel verplaatst zich geleidelijk naar de Britse Eilanden en de Noordzee. Aan de noordwestflank hiervan koerst een laag vanaf de Atlantische Oceaan naar IJsland en vervolgens naar Scandinavië. In de tweede helft van komende week trekt het hoog zich terug naar de oceaan en kan het bij het laag horende frontaal systeem ons land in verzwakte vorm passeren. Met hogedruk ten westen van Ierland en lagedruk boven Finland is er bij ons sprake van een noordelijke stroming met polaire lucht.

Vooruitzichten

Droog en rustig weer. Aanvankelijk temperaturen ruim onder normaal, maar aan het einde van de periode rond of iets boven normaal.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 19 juni tot en met vrijdag 26 juni

Toenemende kans op af en toe een bui. Maxima aanvankelijk onder normaal, maar geleidelijk lopen de temperaturen op.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn