Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en zeer warm, later kans op onweer gevolgd door afkoeling.

02 augustus 2013 door Jannes Wiersema

1_79_9846_1375334836Tussen een laag boven Ierland en een hoog boven het midden van Europa wordt met een zuidelijke stroming zeer warme en droge lucht aangevoerd. Er is sprake van een typische Spaanse Pluim-situatie waarbij aan de voorzijde van een koufront steeds drogere en warmere lucht vanuit Spanje wordt aangevoerd, die in eerste instantie convectie vanaf de grond zaterdag overdag verhindert. Het koufront verplaatst zich komende nacht van west naar oost over ons land, waardoor zaterdag overdag met een zuidwestelijke aanvoer koelere polaire lucht wordt aangevoerd.

Afgelopen nacht was het op veel plaatsen een ” tropennacht,met geen lagere waardes dan ca 20 graden. Alleen in het uiterse No daalde de temperatuur nog tot 15,8 graden in Roodeschool (Gr).

Het wordt opnieuw een zonnige dag. Later vanmiddag is er met name in het (zuid)westen een kleine kans op een forse onweersbui. Met middagtemperaturen tussen de 32 en 36 graden is het bijzonder warm. De hoogste temperaturen worden in het zuidoosten bereikt. De zuidelijke wind is zwak tot matig. In de middag steekt aan de kust een zeewind op die enige verkoeling brengt.

De laatste runs laten het onweerscomplex zaterdagnacht Noord-Brabant binnenlopen en noordoostwaarts trekken. Het heeft de neiging in de loop van de nacht en vroege ochtend aan intensiteit in te boeten, ook het aantal ontladingen. Echter, omdat het systeem ook dan nog behoorlijk forcering ondervindt blijft waakzaamheid geboden. Daar vooruit is aan het einde van de avond een geïsoleerde bui ook niet helemaal uit te sluiten, maar vanaf de grond gebeurt het dan niet meer.

Later vanavond en vannacht komt er meer bewolking en neemt de kans enkele (zware) onweersbuien, mogelijk met hagel en zware windstoten, toe. Minima liggen rond een graad of 17 bij een zwakke tot matige westelijke wind.

Zaterdagochtend is het overwegend bewolkt en valt er eerst nog regen. In de loop van de ochtend klaart het van het zuidwesten uit op en in de middag breekt de zon door en blijft het vrijwel overal droog. Met maximumtemperaturen van 20 tot 25 graden is het beduidend minder warm. Er staat een matige zuidwestenwind, aan de kust is deze (vrij) krachtig 5 a 6 Bft.

Zondag wordt een typisch Hollandse zomerdag met flinke zonnige perioden afgewisseld door stapelwolken en blijft overal droog. In de middag loopt de temperatuur op naar  25° in het binnenland. De wind waait matig en komt uit het zuidwesten.

Vooruitzichten

Zondag droog met flinke perioden met zon, maar vanaf maandag meer onbestendig zomerweer. Middagtemperaturen tussen 21 en 26 graden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn