Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig en zomers warm.

08 september 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied boven Polen beweegt langzaam oostwaarts. Een inactief W-O georiënteerd front net ten noorden van de FIR wordt door de zuidoostelijke stroming verder noordwaarts geduwd. Een lagedrukgebied ten noorden van Ierland beweegt richting IJsland. Een bijbehorend N-Z georiënteerd koufront ligt boven Ierland en het zuidoosten van Engeland en trekt oostwaarts. Vanmiddag trekt er eerst een ZW-NO georiënteerde vore van zuidwest naar noordoost over het land, in de avond gevolgd door het (inmiddels inactieve en vrijwel glazen) koufront. Vrijdag schampt er een volgende inactieve frontale zone over het westen van de FIR.

Alleen Hirlam geeft op het koufront van vanavond een zeer zwak neerslagsignaal, uit de progtemps valt dit niet af te leiden en dus wordt het genegeerd. Verder valt op dat Hirlam in de onderste modelniveau’s wat vochtiger is dan EC en Harmonie, hetgeen tot uiting komt in de dauwpunten die in Harmonie een stuk te laag zijn. De vorige run van Hirlam kwam vrijdagochtend nog met een signaal voor wat lage stratus voortkomend uit oplossende mistbanken in het noordoosten, dit lijkt er in de laatste run niet meer in te zitten. Daarnaast is er vooral in Hirlam een zwak signaal (vooral in de 1/8-uitvoer) voor wat ST/SC bij de inactieve fronten.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

In de vroege ochtend komen er lokaal nog enkele ondiepe mistbanken voor. Verder wordt het vandaag zeer zonnig en zomers warm met maximumtemperaturen tussen 24°C op de Wadden en 28°C in het zuidoosten. Later op de dag kunnen er enkele stapelwolken ontstaan. De zwakke tot matige oostelijke wind draait in de ochtend naar zuidelijke richtingen en wordt in de loop van de middag zuidwestelijk. In de avond draait de wind naar het westen en neemt langs de westkust toe naar vrij krachtig, aan de zuidwestkust af en toe krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het op veel plaatsen onbewolkt, vooral in het noord(oost)en kunnen er enkele mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De zwakke tot matige wind wordt zuidwestelijk.

Vrijdag overdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 24°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig, in het noordwestelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Aan het begin van de periode ligt een hoogterug boven Oost-Europa en een langgolvige hoogtetrog boven de Atlantische Oceaan. De stroming is zuidwest en er passeren vandaag, morgen en op zaterdag een drietal (boven land) inactieve frontale zones. Hierdoor is de neerslagkans tijdelijk wat hoger en wordt op zondag iets minder warme lucht aangevoerd. Aan het begin van volgende week bouwt er boven of net oost van ons land weer een sterke hoogterug op die in de tweede helft van de week een Omega-blokkade vormt. Aan de grond zien we een uitgestrekte gordel van hogedruk van het Azorenhoog tot over Oost-Europa. In de eerste helft van de week wordt met een aflandige stroming opnieuw warme lucht naar onze omgeving getransporteerd, later in de week voert een aanlandige wind tijdelijk wat minder warme lucht aan. Dit komt door een nieuw hogedrukgebied aan de grond dat van west naar oost over Europa trekt. Een diepe hoogtetrog in de “linkeroksel” van de Omega-blokkade komt vanaf vrijdag 16 september dichterbij omdat de hoogterug geleidelijk oostwaarts wegtrekt. Een grondlaag boven de Britse Eilanden schuift tegelijkertijd op naar onze omgeving, bijbehorend koufront lijkt op zaterdag 17 september te passeren. Dit koufront wordt voorafgegaan aan een (thermische) vore waarin mogelijk (onweers)buien ontstaan.

Vooruitzichten

In het weekeinde tijdelijk wat meer bewolking en zondag in het westen kans op lichte regen. Middagtemperaturen rond 25 graden, op zondag tijdelijk iets koeler. Vanaf maandag zeer waarschijnlijk droog, zonnige perioden en warm tot zeer warm voor de tijd van het jaar met reële kans (60%) op maximumtemperaturen tussen 25 en 30 graden.

In het aanstaande weekeinde bestaat er onzekerheid over het frontale systeem dat van zaterdag op zondag passeert dan wel alleen het westen schampt. Neerslagkansen op > 1 mm variëren tussen 60% in het noordwesten tot 10% in het zuidoosten. Daarna zien we in alle clusters de hoogterug boven Europa, Een klein deel van de leden (1 cluster met 20-30% van de leden) laat de hoogterug minder opbouwen, waarbij er mogelijk toch zwakke fronten aan de noordzijde van de hoogterug kunnen passeren. In de staafdiagrammen is de kans op neerslag 1-3 mm echter niet groter dan 10-20%. Vooral dieper landinwaarts is er van maandag 12 t/m donderdag 15 september een reële kans (50-80%) op een aantal zomerse dagen. In deze run is de kans op tropische waarden in het oosten en zuidoosten van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 september zelfs 30-60% (de negatieve bias in de maximumtemperatuur meegerekend). Vooral op woensdag 14 en donderdag 15 september is de onzekerheid in de temperatuur echter groot, er is ook een 40% kans dat het “slechts” bij 20 (kust) tot 25 graden (landinwaarts) blijft. Dit is afhankelijk van waar het centrum van het hoog aan de grond precies komt te liggen, m.a.w. wordt de stroming aflandig of aanlandig. Vrijdag 16 september lijkt de overgangsdag te worden met een enorme spreiding in de maximumtemperatuur. Vanaf zaterdag 17 september lijkt de temperatuur weer te gaan dalen op de passage van een koufront. Vanaf vrijdag 16 september neemt de neerslagkans ook toe naar dagelijks zo’n 40-60%, dat zou voorafgaand aan het koufront ook nog (onweers)buien kunnen opleveren gezien de CAPE-pluim.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 15 september tot en met donderdag 22 september

Aanvankelijk een grote kans op overwegend droog en warm tot zeer warm nazomerweer. Vanaf vrijdag 16 of zaterdag 17 september waarschijnlijk meer bewolking, een toenemende kans (50%) op een bui en dalende temperaturen naar iets boven of rond de normale waarden voor de tijd van het jaar.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn