Sunday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig, in het noordoosten eerst nog kans op een mistbank.

05 december 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hogedrukgebied boven Zuidoost-Europa heeft een uitloper richting IJsland. De komende 48 uur verplaatst het centrum van het hoog richting het Alpengebied en de uitloper naar Zweden. Hierdoor draait de stroming van zuidoost naar zuid tot zuidwest en sijpelt langzaam vochtigere lucht binnen. Een zwakke occlusie bereikt dinsdagmiddag en -avond het westen.

Grootste aandachtspunt zijn temperatuur en de vochtigere lucht die binnen gaat sijpelen. Hierdoor nemen mistkansen de komende nacht weer toe. In de nacht naar woensdag lijken de kansen kleiner te zijn door toenemende wind op hoogte.

Het is op de meeste plaatsen onbewolkt. In het noordoosten kan eerst nog een mistbank ontstaan, die in de tweede helft van de ochtend weer oplost. De maxima lopen uiteen van iets boven het vriespunt in het noordoosten tot lokaal +6°C in de Limburgse heuvels. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn er brede opklaringen. Lokaal kan grondmist of een enkele mistbank ontstaan. Later trekken er ook enkele wolkenvelden over. De minima lopen uiteen van +2°C aan de Zeeuwse kust tot ongeveer -6°C in het oosten en noordoosten. Er staat een overwegend zwakke wind uit zuidoost tot zuid.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon, afgewisseld door enkele wolkenvelden en het blijft droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van ongeveer 2°C in het noordoosten tot 7°C in het zuidwesten bij een zwakke zuidelijke wind.

Een hogedrukgebied boven Oost-Europa beweegt naar de Zwarte Zee, maar houdt een uitloper naar het Iberisch Schiereiland. Aan de noordflank van de hoge druk trekken storingen in verzwakte vorm voornamelijk ten noorden van ons land langs. Aan het einde van de week stijgt de luchtdruk boven Centraal-Europa en bouwt er een rug op boven de Britse Eilanden. Deze rug beweegt oostwaarts en houdt de storingen buiten ons land. Pas op zondag komt er een koufront dichterbij, om maandag toch weer vrij geruisloos door te komen, vanwege de voortdurende nabijheid van hogedruk ten zuiden van ons.

Vooruitzichten

Temperaturen boven normaal en vrij veel bewolking. Vanaf het einde van de week toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 12 december tot en met maandag 19 december

30-40% kans op regen en waarschijnlijk temperaturen die dalen naar waardes die uiteindelijk beneden het langjarig gemiddelde uitkomen.

Ten opzichte van de vorige 12Z-run is het aantal oplossingen op de lange termijn met temperaturen beneden normaal met een noordoostelijke aanvoer aanzienlijk afgenomen. Niettemin is er wel een dalende trend zichtbaar in het ensemble. Dat de hoge druk ons weerbeeld blijft bepalen is duidelijk te zien aan de relatief lage neerslagkansen, al is door de zuidelijkere positie er geen sprake van het weertype dat we afgelopen weekeinde gehad hebben.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn