Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig, in het noordoosten eerst nog wolkenvelden

10 december 2013 door Jannes Wiersema

28Een omvangrijk hogedrukgebied boven Centraal-Europa bepaalt komende dagen het weer in onze omgeving. Het zwaartepunt verplaatst zich van het Alpengebied nu naar Oost-Europa op woensdag. Vanochtend bevindt zich in het noorden en oosten van het land in de grenslaag nog vochtige lucht. Met een naar zuid tot zuidwestelijke stroming stroomt van het zuiden uit vrij droge (zeker op enige hoogte) continentale lucht vanuit Frankrijk ons land binnen. Woensdag komt er in deze situatie geen verandering.

In het oosten en noorden van het land is het bewolkt, elders is het inmiddels breed opgeklaard. In de tweede helft van de ochtend trekken de wolkenvelden via het noordoosten het land uit. In de eerste ochtenduren kan er plaatselijk een mistbank voorkomen, verder is het vandaag zonnig. De maximumtemperatuur komt uit rond een graad of 7. Er staat een zwakke tot matige zuid- tot zuidwestenwind.

In de nacht naar woensdag is het vrijwel onbewolkt, gaat het licht vriezen en op enkele plaatsen kunnen mistbanken ontstaan. De zuidelijke wind is overwegend zwak.

Woensdag overdag lossen de mistbanken snel op en we krijgen dan opnieuw een dag met veel zon. In de middag wordt het ongeveer 5 graden. De wind wordt zuid tot zuidoost, zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Gedurende nagenoeg de gehele periode bevindt zich in de regio Groenland/IJsland een omvangrijk sturend lagedrukgebied. Boven het Europese continent bevindt zich tot en met het maandag een hogedrukgebied waardoor actieve frontale systemen op ruime afstand worden gehouden. Slechts op vrijdag of zaterdag weet een zwak front onze omgeving mogelijk te passeren. In de loop van volgende week zakt de hoogterug boven Europa iets naar het zuidoostwaarts weg. Hierdoor neemt de cyclonaliteit boven onze omgeving toe en krijgen frontale systemen in een toenemende zuidwestelijke stroming meer kans om tot onze omgeving door te dringen.

Vooruitzichten

Tot en met donderdag perioden met zon en droog met in de nachten lichte vorst. Vanaf vrijdag meer bewolking en mogelijk wat lichte regen, de temperaturen gaan geleidelijk weer iets omhoog. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 17 december tot en met dinsdag 24 december

Grote kans (ca. 70%) op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Daarnaast is er een kleine kans (ca. 30%) op een rustiger en droger weertype.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png?1386652920262

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn