Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig. Vanavond in het zuid(west)en kans op een bui.

11 april 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktEen omvangrijk lagedrukgebied met meerdere kernen ligt ten zuidwesten van Ierland beweegt zuidoostwaarts en gaat voor anker ter hoogte van de Golf van Biskaje. Aan de oostflank zwaait een golvend koufront boven Frankrijk onze kant op. Het zuiden van het land wordt in de nacht naar dinsdag bereikt en de noordoostgrens wordt dinsdagmiddag gepasseerd. Voor dit koufront uit wordt door een oostelijke stroming warme lucht aangevoerd. Een kortgolvige hoogtetrog bereikt dinsdagavond het zuiden en ligt in de nacht naar woensdag boven het midden.

Voor het koufront uit ontstaan er onweersbuien die qua timing en ruimtelijke verdeling verschillen per model. Dat laatste is inherent aan een convectieve situatie als deze. Het koufront zelf is in Harmonie veel minder actief. Achter het koufront komt Harmonie met een mist- en stratusveld boven de Noordzee bij dauwpunten die oplopen naar dik 8 graden. Bij een oppervlaktetemperatuur die tussen 8 en 9 graden ligt is het natuurlijk niet onmogelijk dat er wat ontstaat. Verder valt op dat de Haratu-varianten van Harmonie de lijn volgen van Hirlam qua vlagerigheid deze middag. Normaal gesproken leert de ervaring dat Hirlam de windstoten in een situatie als deze juist overschat. De kortgolvige hoogtetrog resulteert in de nieuwste Hirlamrun in een aparte kern van lagedruk aan de grond. Haratu laat de onweersbuien van dinsdagavond nu niet meer direct naar Duitsland trekken, maar over het zuidoosten. Voor wat het waard is, de komende runs zijn allemaal weer anders.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Vandaag is het zonnig en droog. Tegen de avond neemt de bewolking in het zuidwesten en zuiden toe en kan daar een regen- of onweersbui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15 graden op de Wadden tot lokaal 20 graden in het zuiden van het land. Er staat een matige tot vrij krachtige vlagerige wind uit oost tot zuidoost. In de kustgebieden is de wind soms krachtig, 6 Bft. Vanavond neemt de wind in het zuiden af naar zwak tot matig.

In de nacht naar dinsdag is er in het westen, midden en zuiden van het land veel bewolking. Er komen daar enkele buien voor, mogelijk met onweer. In het noorden en oosten is het droog en zijn er opklaringen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 6 graden in het noordoosten en 10 graden in het zuidwesten. De oostenwind is overwegend matig, in het Waddengebied vrij krachtig. In het zuiden en zuidwesten draait de wind naar het zuidwesten en neemt af naar zwak.

Dinsdagochtend is er veel bewolking en in de noordelijke helft komen er enkele buien voor. In de middag is er een afwisseling van zon en stapelwolken en ontstaan er opnieuw enkele buien, onweer is daarbij niet uitgesloten. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11 graden op de Wadden tot 17 graden in het zuiden. De wind draait overal naar het zuidwesten en is zwak tot matig. In de kustgebieden kan er ’s middags een zeewind opsteken. In de avond wordt de wind zwak en variabel.

Een hoogtelaag ligt ten noordwesten van het Iberisch Schiereiland. Dit laag stuwt van tijd tot tijd storingen naar ons land. Komend weekeinde krijgt een hoogtelaag boven Scandinavie invloed op ons weerbeeld. Dit laag beweegt vervolgens via Polen naar Rusland, waarna de weg vrij gemaakt wordt voor de opbouw van een hoog over laag blokkade, met het hoog boven de Faeröer.

Vooruitzichten

Wisselvallig en maxima rond en met name komend weekeinde ook onder normaal.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 18 april tot en met maandag 25 april

Geleidelijk minder wisselvallig, maar geleidelijk toenemende kans (naar 70-80%) op middagtemperaturen onder het langjarig gemiddelde.

In de EC-clusterscenario’s is overduidelijk dat de aanwezigheid van het hoogtelaag nabij de Golf van Biskaje door het gehele ensemble ondersteund wordt. Alle clusters geven een negatieve NAO. De spreiding in de pluim is vrij klein en de onzekerheden die er zijn, zijn logisch en het gevolg van verschillen in bewolking (met name voor de afkoeling in de nachten gezien de geringe windsnelheid) en neerslagintensiteit. Na komend weekeinde zijn er twee clusters waarin bij allebei sprake is van een blokkade. De onzekerheid wordt wel groter en dat heeft te maken met zowel de positie van de blokkade als de vorm ervan. De warmste oplossingen hebben het geheel oostelijker liggen, maar zijn in de minderheid. De oper is een van de koudere oplossingen met een noord(oost)elijke aanvoer aan de oostflank van het hoog. Sowieso moet erbij aangetekend worden dat overgangen naar geblokkeerde situaties relatief mager scoren in verificaties. De EC-maandverwachting hield het donderdag j.l. nog bij een positieve neerslagafwijking.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn