Sunday 16 June
Weerman Jannes Wiersema

Zonnig

27 september 2013 door Jannes Wiersema

36Ons land bevindt zich in heldere polaire lucht. Een hoog strekt zich uit van de zuidelijke Noordzee naar Tsjechiƫ. De rugas ligt ten noorden van ons land, waardoor we met een oostelijke stroming te maken hebben. Dicht bij het aardoppervlak is deze lucht boven het noorden van Duitsland vochtig. Het zwakke koufront dat ons donderdag passeerde, ligt vandaag min of meer stationair van het noorden van Frankrijk naar Zuid-Duitsland. Zaterdag komt het front iets in noordelijke richting, maar het blijft ten zuiden van ons land. Het zwaartepunt van het hoog verplaatst zich naar Scandinaviƫ.

Vandaag is het vrij zonnig en blijft het droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14 graden in het noordoosten tot 18 graden in het uiterste zuiden en er staat een zwakke tot matige oostelijke wind.

Komende nacht is het helder. De minima lopen uiteen van 9 graden aan zee tot plaatselijk 3 graden in het oosten. In de wind komt weinig verandering. Alleen in het NO nog kans op mist, elders waarschijnlijk te droog en iets teveel wind.

Zaterdag overdag is het opnieuw vrij zonnig en droog. De maxima lopen uiteen van 14 graden in het noordoosten tot 18 of 19 graden in het uiterste zuiden. De wind is nog steeds oostelijk en meest matig, aan de kust matig tot vrij krachtig.

Ons land bevindt zich zaterdag aan de oostflank van een hoogterug die zich uitstrekt van Noord-Frankrijk naar Ierland. Aan de zuidwestflank van deze rug trek een hoogtelaag zondag oostwaarts over Zuid-Frankrijk. De hoogterug trekt iets oostwaarts en blijft invloed houden op het weer in ons land. Begin van de komende week bouwt de rug nog wat verder op in de richting van Scandinaviƫ. Woensdag schuift de rug over ons land in oostelijke richtingen. Tot aan de passage van de hoogterug weten storingen nauwelijks tot onze omgeving door te dringen. Pas vanaf woensdag, als de rug gepasseerd is, krijgen frontale storingen de gelegenheid om tot onze omgeving door te dringen.

Vooruitzichten

Flinke zonnige perioden en droog. Later in de week toenemende kans op regen.

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 04 oktober tot en met vrijdag 11 oktober

60-70% kans op een weertype met af en toe regen. De temperaturen liggen meestal rond de normale waarde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn