Thursday 18 April
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden.

08 augustus 2013 door Jannes Wiersema
bewolkt

bewolkt

Een lagedrukgebied boven het noorden van Duitsland trekt noordoostwaarts weg een bijbehorende front. ligt aan het begin van de ochtend nog langs de oostgrens maar verlaat ons spoedig ons land. Een hogedrukuitloper vanuit het Azorenhoog breidt zich overdag uit in de richting van ons land en passeert in de nacht naar vrijdag van west naar oost. Een zwak front, behorend bij een IJslands lagedrukgebied ligt morgenavond boven de zuidelijke Noordzee, maar heeft dan veel van zijn frontale eigenschappen verloren. Daar vooruit lijkt op hoogte nog een zwak front over de Noordzee te trekken en schampt daarbij het noordelijk deel van ons land. Dit zwakke front is op dit moment nog amper te zien, maar wordt vanaf komende nacht steeds beter zichtbaar in het  neerslagpatroon.

De meeste regen viel  gisteren in een strook van Brabant tot in Groningen. In Genemuiden en Holten werd 21, Veen 25, Zuidhorn 28, Hattemerbroek en Meppel 31 en Diever 33 mm Roodeschool 18 mm opgevangen

Er zijn perioden met zon en het blijft droog. Vanmiddag ligt de temperatuur rond de 21 graden. De noordwestenwind is zwak tot matig, rond kracht 3 en draait later naar een westelijke richting.

NEERSLAG:

Vanochtend in het uiterste oosten nog lichte regen of motregen, verder droog. Morgen ook op de meeste plaatsen droog, het neerslag signaal in Hirlam en EC is niet significant. Harmonie perst er later in de middag voor het noordoosten van het land nog een enkele bui uit.

Komende nacht zijn er brede opklaringen. Lokaal wordt het wat nevelig of ontstaat er een ondiepe mistbank. De minimumtemperatuur varieert van zo’n 15 graden vlak aan zee tot 9 graden landinwaarts. In het binnenland staat er vrijwel geen wind, langs de kust is de wind zwak tot matig uit een zuidwestelijke richting.

Morgen overdag zijn er wolkenvelden, maar schijnt ook geregeld de zon. Vooral in het noordoosten van het land zou nog een enkele bui kunnen voorkomen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 22 graden. De zuidwestenwind is zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer soms vrij krachtig.

In het weekeinde bevindt er zich een uitloper van het Azorenhoog over onze omgeving. Een lagedrukgebied bij IJsland beweegt zuidoostwaarts en trekt in de nacht naar maandag over het noordelijk deel van de Noordzee oostwaarts. Het bijbehorende frontale systeem passeert ons land zondagavond, echt actief lijkt de frontale zone niet te zijn. Maandag en dinsdag bevinden we ons in een westelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode hebben we onder invloed van een omvangrijk hoogtelaag in de regio Groenland – IJsland en Noord-Europa te maken met een zonale stroming. Uitlopers van frontale systemen trekken van tijd  tot tijd over onze omgeving oostwaarts (de meest actieve delen van de fronten zullen ten noorden van ons land langstrekken) en zo nu en dan komen we onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. We krijgen derhalve te maken met een licht wisselvallig weertype met gematigde temperaturen.

Vooruitzichten

In het weekeinde overwegend droog en geregeld zon met middagtemperaturen rond 21 graden. Na het weekeinde wisselvalliger en iets lagere temperaturen.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn