Monday 27 May
Weerman Jannes Wiersema

zonnige perioden.

03 mei 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een NNO-ZZW georienteerd koufront ligt boven het oosten van het land en verlaat rond 06 UTC het zuidoosten. In de loop van dinsdagmiddag breidt een rug van hoge druk zich over het land uit. Woensdag komt het centrum van het hoog net ten oosten van het land terecht en wordt de stroming zwak zuidelijk.

Het koufront wordt gevolgd een kortstondige windkrimping, met daarbij nog wat ST. Zal in de ochtend allemaal oostwaarts trekken en verdwijnen. Aandachtspunt voor de nacht naar woensdag zijn eventuele (ondiepe) mistbanken.

In het oosten is er veel bewolking en in het uiterste oosten regent het nog. Dit regengebied snel het land. Van het westen uit breekt de bewolking en komt de zon er steeds meer bij. Het blijft vandaag verder vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 11 en 15 graden. De wind is west tot noordwest en matig, aan de kust in de ochtend vrij krachtig. In de avond wordt de wind zwak en draait naar zuidwest.

Neerslag:

Op het koufront regen, verlaat rond 05 UTC het oosten van het land, daarachter nog een enkel buitje. Buiensignaal voor de middag was volledig uit de modellen verdwenen, EC18 laat weer wel buien voor het oosten van het land zien vanmiddag; op basis van de temp onwaarschijnlijk. Hirlam00 komt met een signaal voor een bui/neerslag uit SC voor het zuidwesten rond 18 UTC, op basis van de temp niet onmogelijk, lijkt wel onwaarschijnlijk. Woensdag geen neerslag.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het onbewolkt. Met name in het noorden kunnen enkele mistbanken ontstaan. De minima lopen uiteen van 6 graden aan zee tot plaatselijk dicht bij het vriespunt in het noordoosten. De wind valt in het binnenland vrijwel helemaal weg, aan zee staat een zwakke tot matige wind die naar zuidelijke richtingen draait.

Woensdag overdag is het op de meeste plaatsen vrij zonnig. Er ontstaan wel enkele stapelwolken, maar het blijft droog. De maximumtemperatuur ligt rond 16 graden bij een zwakke tot matige zuidelijke wind. In de middag steekt in de kustgebieden een zwakke tot matige wind van zee op.

In het hoogtepatroon ligt aan het begin van de periode een rug boven ons land. Deze centrum hiervan beweegt langzaam noordoostwaarts en komt in het weekend als blokkerend hoog boven Scandinavie en Rusland te liggen en handhaaft zich daar in de nieuwe week. In de loop van de peiode komt een uitgezakte hoogtetrog vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij en komt dan vanaf Groenland, west van Ierland langs richting het Iberisch Schiereiland te liggen. In het begin van de nieuwe week komt een hoogtelaag west van Spanje te liggen en komen we geleidelijk onder invloed de cyclonaliteit van dit laag. In het grondpatroon zien we op donderdag een hoog met het centrum net ten noordoosten van ons land liggen. Dit verplaatst zich geleidelijk richting Scandinavie en Rusland. Boven het zuidwesten van Europa zien we lagedruk en onstabiliteit. Tot en met het weekend houdt het hoog greep op onze omgeving en zorgt met een zuidoostelijke wind voor aanvoer van warme lucht. In de loop van de nieuwe week komt onze omgeving onder een cyclonale invloed en neemt de kans op neerslag toe.

Vooruitzichten

Perioden met zon en droog. Maximum temperaturen oplopend naar waarden boven de 20 graden.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 10 mei tot en met dinsdag 17 mei

Aanvankelijk grote kans (80%) op een warm weertype, met daarbij een even grote kans op droog weer als op enkele buien. In de loop van de periode neemt de kans op een koeler weertype toe.

Tot en met het weekend bevinden we ons onder hoge druk invloed met een (zuid-)oostelijke aanvoer van warme lucht. Dit zorgt voor een periode van droog weer met oplopende temperaturen. Dit wordt ondersteund door het gehele ensemble. Op de langere termijn pas nemen de neerslagkansen (convectie) weer toe, als in steeds groter deel van de leden de invloed van het hoog afneemt en lage druk vanuit het zuidwesten nadert. Ook de spreiding in de temperatuur neemt dan toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn