Thursday 18 July
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden en droog.

08 juni 2016 door Jannes Wiersema

bewolktBoven de Noordzee bevindt zich een uitloper van een hoog west van IJsland die bij aanvang tot ons land reikt. Aan het eind van de periode strekt de rug zich uit tot Midden-Frankrijk. De rugas komt evenwijdig aan de Engelse oostkust te liggen, waardoor boven ons land een noordwestelijke stroming op enige hoogte voor de aanvoer van tamelijk droge lucht zorgt.

Dat de aangevoerde lucht droog is geldt niet voor de onderste niveaus. Met een uitgestrekt veld SC/ST boven de Noordzee hebben de modellen nog steeds moeite mee om te beschrijven. Harmonie36 wolken lijkt bij aanvang nog het meest op de werkelijkheid. Hirlam vochtvelden (RH) zijn i.c.m. EC 1/100 wolkenbasisplaatjes ook bruikbaar en als indicatie te gebruiken. Harm36 komt nog steeds voor vanmiddag met mist boven de westelijke Noordzee.

Er zijn zonnige perioden en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Wadden tot ca. 25 graden in het zuiden. De noord- tot noordwestenwind is overwegend matig.

Bewolking:

Boven de Noordzee en het noorden van ons land St/Sc rond 1000 vt. Vandaag boven land oplossend, boven zee wellicht plaatselijk hardnekkig aanwezig. Elders velden hoe bewolking.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Vannacht zijn er brede opklaringen en koelt het af naar een graad of 11. De noord- tot noordwestenwind neemt landinwaarts af naar zwak.

Donderdag overdag is het vrij zonnig, mogelijk komt in het noordoosten wat meer bewolking voor. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Wadden tot 22 graden plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige noordwestelijke wind.

Een hoogterug bouwt zich vandaag boven Ierland op waardoor ons aandachtsgebied te maken krijgt met een noordwestelijke aanvoer aan de oostflank van deze hoogterug. Een hoogtelaag aan de westkant van het hoog en hoogtelaag boven Scandinavie zorgt voor een omega-blokkade met als gevolg dat het hoog tot het weekeinde niet van plaats verandert. Gedurende het weekeinde zien we de amplitude van het hoog verdwijnen, waardoor het Atlantisch hoogtelaag oostwaarts verplaatst en zich ten zuidwesten van ons land gaat nestelen. Het is de opmaat voor een zuidwestelijk stroming met maritieme aanvoer en vrijwel alle dagen neerslag.

Vooruitzichten

Overgang naar licht wisselvallig en vrij koel weer.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 15 juni tot en met woensdag 22 juni

Grote kans (70%) op een aanhouden van het wisselvallig weertype met middagtemperaturen rond of iets beneden de langjaargemiddelde waarden

De 500 hPa-clusters vertonen in de meerdaagse perioden grote overeenkomsten, hetgeen de beschrijving van de blokkade ondersteunt. Zelfs na het komend weekeinde is de overgang naar een meridionale (zuidwest) stroming in vrijwel alle EPS-leden terug te vinden. Het levert pluimen op die zowel in het begin alsmede aan het eind van de periode tamelijk smal zijn. De atmosfeer lijkt de komende tijd behoorlijk voorspelbaar te zijn.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn