Tuesday 17 September
Weerman Jannes Wiersema

Zonnige perioden en vrijwel overal droog.

06 juli 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Het aandachtsgebied bevindt zich in een meanderende westelijke stroming. Een hoogtetrog (500 hPa) boven NW-Duitsland trekt snel verder oost- tot zuidoostwaarts. Restanten van een “comma”, in de modelvelden zichtbaar als een gebied met hogere theta-w in de onderste niveaus aan de zuid(west)flank van de hoogtetrog, verlaat spoedig het zuidoosten. In de loop van vandaag wordt de stroming meer anticyclonaal op nadering van een rug van hoge druk boven Ierland. Deze rug passeert van west naar oost in de nacht naar donderdag. West van de rugas is een aantal zwakke frontale restanten aanwezig. Deze restanten worden weer gevolgd door een golvende occlusie die bij een lagedrukgebied hoort dat nu ten zuiden van Groenland ligt. Donderdag komen deze restanten tezamen met de occlusie in de loop van de middag en avond boven de noordwestelijke helft van het aandachtsgebied te liggen.

Vooral in het zuiden zijn er nog enkele wolkenvelden, elders begint de dag met veel zon. In de loop van de dag ontstaan landinwaarts stapelwolken. Het blijft op de meeste plaatsen droog maar vooral in het noorden kan een lichte bui voorkomen. In de loop van de middag en avond wordt het van het westen uit vrij zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 17 of 18 graden aan de kust tot 21 graden in het zuidoosten. Er staat een noordwestelijke wind die in het zuidwesten zwak, in het midden matig en langs de oostelijke Wadden eerst nog vrij krachtig is.

Neerslag:

Omdat we voorlopig aan de cyclonale kant van de rugas blijven blijft na passage van hoogtetrog/comma vooral in het noordoosten van de FIR de kans op een bui bestaan, hoewel de buiigheid waarschijnlijk weinig meer voorstelt. Harm36 en Harm38 lijken goed te volgen. Zodra de rug dichterbij komt zal subsidentie de buiigheid uitdoven. Donderdag later op de dag toenemende kans op stratiforme regen uit (middelbare) bewolking boven de Noordzee, bij de golvende occlusie. Vooral Hirlam, maar ook EC laat dit zien en zoals vaker zien we dit nauwelijks terug in Harmonie. Oogt geloofwaardig.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Komende nacht begint met brede opklaringen, maar in het noordwesten en noorden neemt de bewolking steeds verder toe. Het blijft droog. De minima komen uit tussen lokaal 8 graden landinwaarts en 12 graden aan zee. De wind is west tot zuidwest en zwak, boven open water matig.

Morgen overdag is het in de noordelijke helft van het land half tot zwaar bewolkt, in het zuiden zijn er zonnige perioden. Het blijft tot de avond droog, maar daarna neemt de bewolking toe en kan er in het noordwesten af en toe lichte regen vallen. De middagtemperatuur komt uit tussen 19 graden in het noordwesten en 24 graden plaatselijk landinwaarts. De zuidwestenwind trekt in de loop van de dag aan naar matig, aan zee naar matig tot vrij krachtig.

De gehele verwachtingsperiode hebben we te maken met een meanderende westcirculatie. Op vrijdag 8 juli passeert een golvende occlusie (mede geactiveerd door een jetstreak), zondag 10 juli aanvoer van warme, vochtige lucht (thetaw850 van 17°C) op nadering van een koufront dat in de nacht naar maandag 11 juli passeert. Halverwege de volgende week een uitslaande golf i.c.m. een uitzakkende hoogtetrog boven onze omgeving. Later in de volgende week, richting het weekend van 17/18 juli, lijkt de kans op wat meer hogedruk-invloed toe te nemen. De operationele run behoort tot het belangrijkste cluster. Op de ENS-termijn zien we dat het belangrijkste cluster de neiging toont tot hogedrukopbouw boven onze omgeving in de periode 16-20 juli.

Vooruitzichten

Op vrijdag wolkenvelden en vooral in het noorden enige tijd regen. In het weekend warmer en met name op zondag kans op een bui. Vanaf maandag koeler.

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 13 juli tot en met woensdag 20 juli

Aanvankelijk koel en buiig. Later in de periode waarschijnlijk meer zon, een afnemende neerslagkans en vanaf het weekend ook minder koel. De kans op een overgang naar warm zomerweer is echter klein.

Vrijdag 8 juli bij de golvende occlusie een redelijk tot grote kans op regen van betekenis: van 50% in Vlissingen en Maastricht tot bijna 100% in Eelde. De kans op > 1 mm loopt vrijdag uiteen van 30% in het zuiden tot 80-85% in Eelde. Daarna de opbouw van een hoogterug boven onze omgeving en zaterdag orde 20-25 graden, zondag vooral landinwaarts zomerse temperaturen en dauwpunten rond 18°C. Zondag overdag liggen de hoogste thetaw-waarden echter al boven Duitsland met in de meeste berekeningen een duidelijke zuidwestcomponent in de grondwind, aan de westflank van een thermische vore boven Duitsland. Het convectieve neerslagsignaal voor Nederland voor later op zondag is duidelijk zwakker is dan gisteren. Maandag en zelfs dinsdag hebben sommige ensembleleden ons land nog in de warme, vochtige lucht, wat o.a. te zien is in de dauwpuntenpluim. Deze warmere leden zijn echter duidelijk in de minderheid. Vanaf 11/12 juli dus waarschijnlijk koel, rond donderdag 14 juli mogelijk in het hele land beneden de 20°C (T850 in vrijwel alle leden orde 3-6°C). Bovendien buiig t.g.v. de hoogtetrog(gen), pas later in de week droger en pas in het weekend van 17/18 juli weer wat warmer. Op de ENS-termijn komt ca. 2/5 van de leden met een zonale stroming met wisselvallig en vrij koel weer. De meeste leden houden echter hogedruk-invloed, maar met een grote onzekerheid in de temperatuur. De staafdiagrammen laten temperaturen rond of iets beneden normaal overheersen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn